Fråga 2024/25:383 Minoriteters mänskliga rättigheter i Iran

av Olle Thorell (S)

till Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M)

 

Efter de landsomfattande protesterna i Iran år 2022 har den iranska regimen ökat förföljelsen av flera grupper inom befolkningen, särskilt kvinnor och religiösa minoriteter som baha’i. Baha’i, som är den största icke-muslimska religiösa minoriteten i Iran, har länge utsatts för systematisk diskriminering och förföljelse, men situationen har förvärrats avsevärt de senaste åren. FN:s människorättsmekanismer, som inrättades på initiativ av bland annat Sverige, har dokumenterat denna utveckling och konstaterar att baha’i-kvinnor är särskilt utsatta på grund av både sin religion och sitt kön.

De senaste rapporterna från FN och organisationer som Human Rights Watch och Amnesty International beskriver en omfattande våg av hatpropaganda, godtyckliga arresteringar, rättegångar utan giltiga åtal, fängelsestraff utan rättvis rättegång och nekad tillgång till utbildning för baha’i-kvinnor. Dessa kränkningar påverkar inte bara kvinnorna själva utan också deras familjer och barn, som lider av att vara skilda från sina mödrar på grund av deras tro.

Ett särskilt allvarligt fall inträffade nyligen när tio baha’i-kvinnor i Isfahan dömdes till sammanlagt 90 års fängelse utan rättvis rättegång. Bland de fängslade finns välkända baha’i-ledare som Mahvash Sabet, 72 år gammal, som nekas grundläggande medicinsk vård trots varningar om hennes försämrade hälsa. FN:s experter har upprepade gånger uttryckt oro över situationen och krävt att de fängslade kvinnorna släpps omedelbart och att de ansvariga för dessa människorättsbrott ställs till svars. Irans regering har dock ignorerat dessa krav och valt att inte svara på FN:s anklagelser.

Mot bakgrund av Sveriges engagemang för mänskliga rättigheter och tidigare initiativ för att belysa förföljelsen i Iran vill jag ställa följande fråga till utrikesminister Maria Malmer Stenergard:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta, inom ramen för sitt ämbete och i samverkan med internationella partner, för att lyfta den ökande förföljelsen av baha’i-kvinnor i internationella forum och på annat lämpligt sätt?