Fråga 2024/25:375 Trafikverkets budget och konsekvenser för samverkansavtal i norra Sverige

av Kalle Olsson (S)

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Trafikverket har nyligen aviserat att budgetutrymmet för samverkansavtal för kollektivtrafik i norra Sverige är starkt begränsat för 2025 och än mer för 2026. Med den skrala fördelningspott som enligt Trafikverket kommer att finnas kvar för att upprätthålla kollektivtrafik i norra Sverige, trots tidigare fastställda behov och prioriteringar, ser vi allvarliga risker för att kritiska trafiklinjer påverkas.

Den kollektivtrafik som omfattas av dessa avtal är avgörande för att regionernas invånare ska kunna nå samhällsservice som sjukvård, utbildning och arbete. Trafikverkets tillgänglighetsmodell har tidigare ansett dessa samverkansavtal vara det mest effektiva sättet att säkra kollektivtrafik i områden med långa avstånd och stora tillgänglighetsutmaningar. Trots detta prioriterar inte nuvarande budget dessa insatser, vilket ställer regionerna inför en svår ekonomisk situation och begränsar möjligheterna till långsiktig planering.

För regioner likt Jämtland Härjedalen, som redan ingått långsiktiga trafikavtal, innebär den plötsliga nedskärningen att kostnader som Trafikverket tidigare finansierat nu kan komma att vältras över på regionerna, trots att vi vet att regionerna saknar både budgetutrymme och beslutsunderlag för att hantera en sådan omställning med så kort varsel.

Nuvarande hantering riskerar att skapa en godtycklig prioritering mellan regioner och trafikslag, där tillgänglighet i norra Sverige får stå tillbaka till förmån för andra prioriteringar, utan transparens eller långsiktig planering. Den korta framförhållningen innebär också att regionerna tvingas överväga drastiska nedskärningar som riskerar att bli kontraproduktiva. För exempelvis Region Jämtland Härjedalen innebär detta en orimlig börda och miljoner i ökade kostnader, särskilt med tanke på att Trafikverket inte kan garantera långsiktig finansiering eller stabilitet i de aktuella avtalen.

Med anledning av detta vill jag ställa följande frågor till statsrådet Andreas Carlson:

 

Vilka åtgärder överväger statsrådet för att ge långsiktiga förutsättningar för regionernas kollektivtrafikmyndigheter att planera och investera i kollektivtrafik, utan att årliga budgetbegränsningar leder till plötsliga trafikneddragningar?