Fråga 2024/25:366 Dawit Isaak-bibliotekets uppdrag

av Lawen Redar (S)

till Kulturminister Parisa Liljestrand (M)

 

Dawit Isaak-biblioteket i Malmö är ett specialbibliotek och ett viktigt initiativ för yttrandefrihet och demokrati, uppkallat efter den svensk-eritreanska journalisten och författaren Dawit Isaak, som har varit fängslad i Eritrea sedan 2001 utan rättegång. Biblioteket invigdes i april 2019 på Malmö stadsbibliotek och är Sveriges första fristad för förbjudna böcker och censurerade verk. Biblioteket är en viktig mötesplats för det fria ordet och rätten att uttrycka sig utan rädsla för censur eller förtryck. 

Dawit Isaak-biblioteket har ett unikt utbud av verk som har blivit förbjudna eller censurerade i olika delar av världen. Det inkluderar litteratur som varit eller fortfarande är förbjuden i länder som bland annat Kina, Ryssland, Iran och Turkiet. Men biblioteket erbjuder även böcker och andra verk av författare som blivit förföljda, vilket inkluderar fler länder och kommuner. För att vara ett kommunalt folkbibliotek sträcker sig uppdraget och intresset långt bortom Malmös och till och med Sveriges gränser. 

Att väcka debatt och sprida medvetenhet om pressfrihet, yttrandefrihet, det fria ordets betydelse samt mänskliga rättigheter förutsätter kunskaper och erfarenhet. Behoven är omfattande, och därför skulle Dawit Isaak-biblioteket behöva få ett större nationellt uppdrag. 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga kulturminister Parisa Liljestrand:


Avser ministern att ge Dawit Isaak-biblioteket ett nationellt uppdrag för att stärka alla folkbibliotekens kunskaper och arbete med det fria ordets betydelse?