Fråga 2024/25:363 Begravningsavgiften

av Åsa Eriksson (S)

till Statsrådet Erik Slottner (KD)

 

I Sverige avlider cirka 95 000 personer varje år, och dessa ska föras till den sista vilan. Detta finansieras företrädesvis genom begravningsavgiften och genom besparingar som lämnas i dödsboet.

Vi betalar i genomsnitt 40 000 kronor per person i begravningsavgift under en livstid, enligt en beräkning gjord av RUT. Den avgiften bekostar inte själva begravningen, utan det ankommer på dödsboet att betala.

Den enklaste begravningen, utan gravsten, kostar drygt 30 000 kronor, enligt offerter från de stora begravningsbyråerna. Med gravsten, dödsannons och blommor blir totalt summan nästan det dubbla. Mängder med människor oroar sig för att besparingarna inte ska räcka till begravningen när de dör, trots att de betalat begravningsavgift hela sina vuxna liv.

Jag vill därför fråga statsrådet Erik Slottner:

 

Vad avser statsrådet att göra för att minska den ojämlikhet som uppstår då begravningsavgiften inte täcker kostnaden för begravning, utan att begravningen får betalas från dödsboet, något som oroar fattiga människor mer än dem med pengar på banken?