Fråga 2024/25:362 Humanitärt stöd till civilbefolkningen i Gaza

av Lawen Redar (S)

till Statsrådet Benjamin Dousa (M)

 

Den humanitära krisen i Gaza har eskalerat dramatiskt. Fler än 41 000 palestinier har dödats och närmare 2 miljoner människor har tvingats på flykt inom den lilla tätbefolkade regionen, där säkra platser är svåra att hitta. Enligt hjälporganisationer har den israeliska blockaden och fortsatta luftangrepp gjort det näst intill omöjligt för humanitär hjälp att nå fram till civilbefolkningen. Behovet av mat och medicinska förnödenheter är omfattande, medan bristen på bränsle och säkert dricksvatten blir alltmer akut. Rätten till utbildning och skydd av barn och unga är allvarligt inskränkt. Omkring 625 000 barn har förlorat möjligheten till skolgång, och de flesta skolor används nu som tillfälliga boenden för internflyktingar.

Den höga befolkningstätheten på dessa platser, i kombination med bristen på sanitet och rent vatten, har skapat ohygieniska förhållanden och ökat risken för sjukdomar. Flera internationella aktörer, inklusive FN, har uttryckt allvarliga farhågor om folkrättsliga överträdelser i Gaza. Enligt FN-utredningar kan användningen av bomber i tätbefolkade områden ha brutit mot principerna om distinktion och proportionalitet, vilket innebär att civila och militära mål inte skilts åt.

I dagarna överväger Israel att förbjuda hjälporganisationen UNRWA (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East) från att verka inom sina gränser, inklusive i östra Jerusalem. Förslaget är en del av två lagförslag som antogs i Knessets försvars- och utrikeskommitté i oktober 2024. Dessa lagar skulle formellt upphäva UNRWA:s status enligt överenskommelsen från 1967 och i praktiken stoppa organisationens arbete med utbildning, sjukvård och humanitära tjänster till palestinska flyktingar i regionen.

Förslaget har mötts av allvarlig kritik från FN:s generalsekreterare António Guterres, EU och USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield, som menar att en sådan lagstiftning kan undergräva de humanitära insatser som är avgörande i den pågående humanitära krisen i Gaza.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Benjamin Dousa:

 

Vad avser statsrådet och Sverige att vidta för åtgärder för att säkra att humanitärt stöd når den civila befolkningen i Gaza?