Fråga 2024/25:354 Utbildningsinsatser i Afrika

av Olle Thorell (S)

till Statsrådet Benjamin Dousa (M)

 

Utbildningskrisen i Afrika är en allvarlig och växande utmaning som hotar den sociala och ekonomiska utvecklingen i regionen. Enligt en färsk rapport från Världsbanken står sju av tio barn i låginkomstländer i Afrika inför enorma hinder i att få tillgång till utbildning. FN och andra organisationer som Unicef har varnat för att skolgången påverkas negativt av både konflikter och klimatförändringar, vilket drabbar barnens framtida möjligheter och säkerhet. Dessa problem förvärras av faktorer som osäkerhet och brist på ekonomiska resurser, vilket gör det svårt att driva skolor och skapa trygga lärandemiljöer.

I Mali har den ökande säkerhetskrisen, till följd av konflikter mellan militären och jihadistgrupper, tvingat skolor att stänga, särskilt i de norra och centrala delarna av landet. Enligt Human Rights Watch har tusentals barn därmed förlorat sin möjlighet till utbildning. Dessutom bidrar rädsla för attacker och kidnappningar till att många föräldrar håller sina barn hemma, särskilt flickor, vilket ytterligare förvärrar utbildningskrisen.

I Niger påverkas utbildningen starkt av liknande säkerhetsproblem. Skolor har utsatts för angrepp av väpnade grupper, och FN har rapporterat att mer än 10 000 barn i landet har förlorat tillgången till skolgång. Konflikten i området gör att skolor förstörs och att lärare hotas, vilket skapar stora utmaningar för utbildningssystemet.

Samtidigt bidrar klimatförändringar till krisen. I Moçambique har de senaste översvämningarna förstört infrastruktur, inklusive skolbyggnader, vilket gör det svårt för barn att få en kontinuerlig skolgång. Unicef har lyft att återkommande naturkatastrofer gör det ännu mer utmanande att skapa stabila utbildningsmöjligheter och att det krävs internationellt stöd för att hjälpa de drabbade samhällena att bygga upp sina skolor.

Med Sveriges långa engagemang för utbildning och barnens rättigheter globalt är det avgörande att vi fortsätter samarbeta med internationella organisationer för att stödja utbildning i dessa utsatta områden och säkerställa att barn får en säker och högkvalitativ skolgång trots de rådande utmaningarna.

Mot denna bakgrund vill jag ställa följande fråga till statsrådet Benjamin Dousa:

 

Vilka initiativ avser statsrådet att ta, i samarbete med internationella och regionala organisationer, för att stödja utbildningsinsatser och förbättra skolgången för barn i utsatta områden i Afrika, med särskilt fokus på de utmaningar som följer av säkerhetsläget och klimatförändringarna?