av Catarina Deremar (C)
till Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)
Att bevara och visa vår historia är viktigt och har ett värde för framtiden.
Sverige har flera centralmuseer för att på olika sätt visa upp vår historia. Nordiska museet är ett av dem, och det drivs i stiftelseform. Förutom museet i Stockholm har Nordiska museet även fått i donation Julita gård, Tyresö slott, Svindersvik sommarnöje samt Härkeberga kaplansgård.
Julita gård är en av de mest välbevarade herrgårdarna i Sverige. Den fyller en stor funktion, dels för att visa hur man levde och verkade, dels för att den har ett uppdrag att ha ett klonarkiv för många träd, buskar och bär. Mest känd är den för sitt äppelarkiv.
Äppelarkivet är ett arkiv som är öppet att vandra i och som säkerställer att urgamla äppelsorter kommer att finnas kvar.
Att ha ett klonarkiv är en viktig del i genbankens uppbyggnad. Genbanken har bland annat till uppgift att bevara och dokumentera växtmaterial, bedriva forskning och delta i internationella samarbeten. Finansieringen sker helt via Jordbruksverket och Näringsdepartementet.
Det säger sig självt att de äpplen och övriga växter som finns på Julita gård och är en del av genbanken behöver skötas på ett korrekt sätt just för att kunna bevaras. Men det är svårt att vårda dem på ett korrekt sätt om budgeten för densamma minskar, och då finns det en risk för att vi i framtiden förlorar en eller flera av våra historiska äppelsorter eller någon av de andra växter som finns i Julitas klonarkiv.
Min fråga till landsbygdsminister Peter Kullgren är därför:
Hur ser ministern på klonarkivets arbete framåt, och avser ministern att ta några initiativ för att historiska äppelsorter och andra arter ska bevaras i framtiden?