av Olle Thorell (S)
till Statsrådet Paulina Brandberg (L)
En av de största kritikerna till angiverilagen har varit fackförbunden inom välfärdssektorn. Vårdförbundet, Kommunal och Sveriges Lärare har gemensamt motsatt sig lagen och menar att den inte bara underminerar förtroendet inom välfärden utan också försämrar arbetsmiljön för anställda. Offentligt anställda, som lärare och vårdpersonal, skulle tvingas utföra uppgifter som strider mot deras yrkesetiska riktlinjer, vilket skapar en ohållbar arbetsmiljö. Fackförbunden har även varnat för att angiverilagen riskerar att leda till utbrändhet och ökade psykiska påfrestningar för de anställda. De kan ställas inför ett moraliskt dilemma där de tvingas välja mellan att följa lagen eller att följa sin yrkesetik. Detta kan i sin tur leda till att många väljer att lämna sina yrken, något som redan är ett problem inom flera välfärdsyrken med hög personalomsättning.
Socialdemokraterna delar denna oro och ser lagförslaget som ett direkt hot mot arbetsmiljön inom välfärden. Vi menar att en sådan lag riskerar att skapa en negativ spiral, där bristen på förtroende och den ökade arbetsbördan leder till att fler lämnar yrkena. Detta i sin tur skulle försvaga välfärden och göra det svårare att rekrytera personal till dessa viktiga samhällsfunktioner.
Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Paulina Brandberg:
Hur ser statsrådet på den fackliga kritik som riktats mot lagen om informationsplikt, och vilka åtgärder planerar statsrådet att vidta för att säkerställa att arbetsmiljön för offentligt anställda inte försämras om lagen träder i kraft?