av Anna Vikström (S)
till Statsrådet Acko Ankarberg Johansson (KD)
Akademiska sjukhuset i Uppsala har upptäckt att 33 kvinnor fått sin livmoder bortopererad i onödan. Detta är ett oerhört stort misstag, och det drabbar de berörda kvinnorna mycket hårt på många olika sätt: Kvinnorna fick en allvarlig men felaktig diagnos med allt vad det medför; de har gått igenom ett stort ingrepp; det är stora och oåterkalleliga konsekvenser som en följd av ingreppet.
Akademiska sjukhuset har beskrivit i medier vad som har skett, de har kontaktat de berörda kvinnorna samt gjort en lex Maria-anmälan. En process är påbörjad, men många frågor återstår och mycket återstår att göra.
En av frågorna är hur det kunde bli så många som diagnostiserades felaktigt och fick detta stora ingrepp utfört av vården utan att det upptäcktes tidigare. Det är svårt att förstå. Det är enligt uppgift en stor spridning vad gäller diagnostisering av förstadiet till livmodercancer bland landets sjukhus, och det i sig är oroväckande. Har liknande överdiagnostisering och bortoperation av livmodern gjorts på andra sjukhus? Förekommer underdiagnostisering på andra sjukhus? Dessa frågor behöver besvaras, liksom att vidta åtgärder om så är fallet. Det finns fler frågor att besvara.
Detta är huvudsakligen regionernas och vårdgivarnas ansvar, men jag har ändå en fråga till statsrådet Acko Ankarberg Johansson:
Tänker statsrådet ta några initiativ med anledning av att det upptäckts att hittills 33 kvinnor i Uppsala fått sin livmoder bortopererad i onödan och de frågor som väckts med anledning av det, till exempel om det finns risk för att fler kvinnor i Sverige fått liknande feldiagnos och felbehandling?