Fråga 2024/25:326 Högkostnadsskydd för läkemedel

av Lars Mejern Larsson (S)

till Statsrådet Acko Ankarberg Johansson (KD)

 

Många svenskar är kroniskt sjuka eller har av andra skäl behov av daglig medicinering mot till exempel diabetes, epilepsi, reumatism eller högt blodtryck. Högkostnadsskyddet finns till för att det inte ska straffa sig ekonomiskt om man är beroende av att ta vissa mediciner. I dag börjar högkostnadsskyddet efter att man lagt 1 425 kronor på receptbelagd medicin. Efter att du lagt 2 850 kronor täcker detta skydd kostnaderna perioden ut.

Den 1 juli nästa år ska den nedre gränsen höjas till 2 000 kronor. Det har regeringen föreslagit i budgeten efter att kostnaderna stigit kraftigt. För många med små marginaler som äter den medicin som läkare skrivit ut för att de ska må bra och fungera är det här ett hårt slag. Det kommer att oproportionerligt drabba till exempel arbetslösa, sjukskrivna, ensamstående mammor, fattigpensionärer och funktionshindrade.

Regeringens budget innehåller ett reformutrymme om 60 miljarder. Av dessa läggs 27 miljarder på skattesänkningar av olika slag, till stora delar direkt riktade till de redan förmögna. Ändå väljer man att gå fram med en höjning av den nedre gränsen i högkostnadsskyddet, vilket ofelbart drabbar personer med svag ekonomi. Detta görs dessutom i en budget som i stort lämnar välfärden utan tillskott och även på andra sätt slår mot socialt utsatta grupper.

Pensionärs- och patientorganisationer har protesterat. De pekar just på de ökande kostnaderna för dem med de minsta marginalerna. Man frågar sig hur det rimmar med löften om förbättrad sjukvård.

Jag vill därför fråga statsrådet Acko Ankarberg Johansson:

 

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att skydda de mest utsatta när den nedre gränsen i högkostnadsskyddet höjs?