av Ewa Pihl Krabbe (S)
till Utbildningsminister Johan Pehrson (L)
I läroplanen för anpassad gymnasieskola står det uttryckligen att eleverna ska lära sig om de politiska systemen i Sverige, om val till riksdag, region och kommun och om de olika ansvarsområden och befogenheter som de har. Man ska också få möjlighet att lära sig om de aktuella politiska partierna, skillnaden mellan partierna och den ideologiska bakgrund som partierna har. Skolan ska tillika ge eleverna möjlighet att reflektera över aktuella politiska, ekonomiska och sociala samhällsfrågor.
Men några aktuella läromedel finns inte i dag. Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) har en databas där man kan söka efter läromedel och där finns bara ett läromedel, ”Demokrati, hur går det till?”, som är från 2018. Här finner man gamla loggor på två partier, landstingen är kvar och FI har en plats i EU. Det är förståeligt att allt material i skolan inte kan vara ständigt uppdaterat, men denna typ av tidskänsligt material behöver uppdateras då det fyller en viktig funktion – i synnerhet för denna elevgrupp – i samband med allmänna val, eftersom annat valmaterial oftast inte är särskilt anpassat.
SPSM:s budget att använda till produktionsstöd för att förlagen ska kunna ta fram anpassade läromedel har minskat. Myndigheten har dock prioriterat att anställa fler medarbetare för att kunna framställa läromedel i egen produktion.
Inför kommande val borde därför läromedel som lyfter demokrati och val vara en viktig prioritering för att ge elever i anpassad gymnasieskola samma möjlighet att få aktuell information om politik och val som övriga elever i gymnasieskolan. Detta är en jämlikhetsfråga.
Jag vill med anledning av ovanstående fråga utbildningsminister Johan Pehrson :
Avser ministern att, inom sitt ansvarsområde, verka för att elever i anpassad gymnasieskola får tillgång till adekvata läromedel avseende demokrati så att eleverna, när de blir röstberättigade, har möjlighet att delta i allmänna val på samma villkor som övriga gymnasieelever?