av Olle Thorell (S)
till Statsrådet Benjamin Dousa (M)
Enligt Aidwatch-rapporten 2024 saknar över två tredjedelar av det bilaterala biståndet från EU-länderna ett tydligt fokus på jämställdhet. Endast en liten andel bistånd går till att direkt förbättra kvinnors och flickors rättigheter, trots att könsrelaterad ojämlikhet fortsätter att vara ett stort hinder för hållbar utveckling i många partnerländer. Det är också oroande att många EU-länder, inklusive Sverige, saknar transparens och tydlig rapportering om hur mycket av biståndet som har ett jämställdhetsfokus, något som riskerar att försvaga insatserna för att bekämpa könsrelaterad ojämlikhet.
Sverige har tidigare haft en ledande roll inom feministisk utrikespolitik, men det är uppenbart att detta fokus har försvagats under den nuvarande regeringen. Den feministiska utrikespolitiken har varit en viktig del av Sveriges biståndsstrategi, där kvinnor och flickor har stått i centrum för många biståndsprojekt. Nedprioriteringen av detta jämställdhetsfokus är ett svek mot de kvinnor och flickor som behöver Sveriges stöd för att förbättra sina levnadsvillkor och rättigheter. Socialdemokraterna har i sina tidigare budgetmotioner framhållit att jämställdhet måste genomsyra hela biståndspolitiken och att mer resurser måste riktas mot att stärka kvinnors och flickors ställning i världen.
Socialdemokraterna menar att Sverige måste återuppta sitt ledarskap när det gäller feministisk utrikespolitik och säkerställa att biståndet verkligen når kvinnor och flickor, särskilt de i de mest utsatta situationerna. En rättvis och inkluderande biståndspolitik är avgörande för att uppnå globala jämställdhetsmål och säkerställa hållbar utveckling.
Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Benjamin Dousa:
Vilka konkreta åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att Sveriges bistånd i högre grad bidrar till att uppnå jämställdhetsmålen, i enlighet med de internationella åtagandena om att bekämpa könsrelaterad ojämlikhet?