Fråga 2024/25:301 Digitala klyftor

av Olle Thorell (S)

till Statsrådet Erik Slottner (KD)

 

Enligt Commitment to Reducing Inequality Index 2024 har digitaliseringen av offentliga tjänster blivit ett tvåeggat svärd. Samtidigt som digitalisering kan skapa effektivitet och minska kostnader finns det en risk att ojämlikhet och digitalt utanförskap ökar för dem som inte har samma tillgång till digitala verktyg och kunskap.

Rapporten pekar på att många låginkomsttagare, äldre och landsbygdsbor riskerar att lämnas utanför när offentlig service digitaliseras utan att tillräckliga stödinsatser erbjuds. Sverige har länge varit ett av de mest digitaliserade länderna i världen, men det innebär också att vi står inför unika utmaningar vad gäller digitalt utanförskap. Rapporten lyfter fram behovet av en medveten digitalisering som sätter medborgarna i fokus och minskar de digitala klyftorna snarare än att förstärka dem.

Den nuvarande regeringens politik, där digitalisering ses som ett självändamål snarare än ett verktyg för social integration, riskerar att göra viktiga offentliga tjänster otillgängliga för en betydande del av befolkningen. Socialdemokraterna har alltid betonat vikten av tillgängliga och jämlika offentliga tjänster, oavsett om de erbjuds digitalt eller genom fysiska kanaler. För att säkerställa att alla medborgare, oavsett socioekonomisk bakgrund, ålder eller bostadsort, kan dra nytta av digitala tjänster krävs riktade insatser och investeringar i digital kompetens och infrastruktur. Om detta inte görs riskerar vi att fördjupa de redan existerande sociala och ekonomiska klyftorna i Sverige.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Erik Slottner:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att den pågående digitaliseringen av offentlig sektor inte leder till ökad ojämlikhet och digitalt utanförskap?