Fråga 2024/25:296 Åtgärder för en jämlik skola

av Olle Thorell (S)

till Utbildningsminister Johan Pehrson (L)

 

Rapporten Commitment to Reducing Inequality Index 2024 visar hur minskad investering i utbildningssektorn förvärrar den ekonomiska ojämlikheten och hämmar långsiktig tillväxt. I rapporten framgår det att många länder har minskat sina utbildningsbudgetar, vilket har lett till försämrade skolresultat och minskad tillgång till högkvalitativ utbildning, särskilt för utsatta grupper. För Sverige, som länge har varit känt för en stark och jämlik utbildning, är den negativa trenden särskilt oroväckande. När vi ser budgetnedskärningar i fasta priser på skolans område och en ökad marknadsstyrning inom utbildningssystemet är risken att tillgången till högkvalitativ utbildning blir mer beroende av socioekonomisk bakgrund, något som rapporten varnar för.

Det svenska utbildningssystemet har under lång tid varit ett av de mest jämlika i världen. Genom att garantera alla barn, oavsett föräldrarnas inkomst, bostadsort eller bakgrund, lika tillgång till högkvalitativ utbildning har Sverige lyckats hålla sociala och ekonomiska klyftor på en relativt låg nivå. Men när rapporten nu varnar för en minskad investering i offentlig utbildning globalt måste vi vara på vår vakt mot en liknande utveckling här hemma. Tyvärr ser vi redan i dag tecken på att den här regeringen nedprioriterar den svenska skolan till förmån för skattesänkningar och marknadslösningar.

Det är tydligt att en politik som gynnar privatisering och marknadsstyrning av skolan, tillsammans med minskade resurser till de mest utsatta skolorna, hotar den svenska skolans jämlikhet. Internationella rapporter visar hur skolsystem som präglas av stora klyftor ofta resulterar i sämre utbildningsresultat, både för de mest utsatta eleverna och för samhället i stort. Detta riskerar att skapa en ond cirkel där ojämlikheten i skolan leder till ökade klyftor i samhället som helhet och där ojämlika samhällen i sin tur leder till ökade svårigheter att tillhandahålla en likvärdig utbildning för alla barn.

För Socialdemokraterna har en jämlik skola alltid varit ett fundamentalt mål, och vi har alltid betonat vikten av att investera i utbildning som en investering i framtiden. I rapporten lyfts Sverige fram som ett land som tidigare lyckats hålla klyftorna relativt små genom en stark offentlig sektor men där nuvarande politiska prioriteringar riskerar att leda till motsatt utveckling. Det är därför oroande att se hur den nuvarande SD-styrda regeringen genomför nedskärningar i fasta priser, både på generella statsbidrag till kommunsektorn och på de riktade statsbidragen till skolan, vilket slår hårt mot utbildningssektorn och därmed riskerar att försämra den likvärdiga tillgången till högkvalitativ utbildning.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga utbildningsminister Johan Pehrson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att säkerställa att Sveriges utbildningssystem fortsatt är jämlikt och tillgängligt för alla elever, oavsett socioekonomisk bakgrund?