av Olle Thorell (S)
till Arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson (L)
Commitment to Reducing Inequality Index 2024 pekar på en global försvagning av arbetsmarknadsrättigheter och en oroande ökning av otrygga anställningar. Rapporten lyfter särskilt fram hur osäkra anställningar drabbar kvinnor och ungdomar hårdast, vilket fördjupar de ekonomiska klyftorna och försvagar den sociala sammanhållningen. För Sverige, som har en stark tradition av att värna arbetsmarknadens trygghet och rättigheter, är det djupt bekymmersamt att vi nu ser tecken på en ökande otrygghet och försämrade villkor på arbetsmarknaden.
Rapporten beskriver hur de länder som har försvagade arbetsrättsliga skydd och hög andel otrygga anställningar också uppvisar högre nivåer av ekonomisk ojämlikhet. Sverige, som tidigare var ett föredöme när det gäller trygghet på arbetsmarknaden, har enligt rapporten tappat mark, och detta speglas i den ökande andelen osäkra visstidsanställningar och timanställningar. Detta är en utveckling som särskilt drabbar de mest utsatta grupperna, såsom unga, nyanlända och kvinnor, och leder till att fler människor får svårigheter att planera sina liv och sin framtid.
Det är oroande att se hur den nuvarande regeringen, i stället för att stärka arbetsrätten, öppnar för att ytterligare urholka skydden för arbetstagarna. Socialdemokraterna har alltid kämpat för trygga anställningar och starka fackliga rättigheter, och vi vet att en arbetsmarknad med hög otrygghet skapar ojämlikhet, inte bara ekonomiskt utan också socialt. När arbetstagare tvingas in i osäkra anställningar och ofrivillig deltid, utan tillräckligt skydd eller stöd, ökar risken för social marginalisering och fattigdom, något som rapporten tydligt lyfter fram.
Medan den nuvarande SD-styrda regeringen väljer att prioritera åtgärder som gynnar arbetsgivare och företag på bekostnad av anställdas rättigheter står vi inför en risk att Sverige går i samma riktning som de länder som nu pekas ut i rapporten. För att vända denna utveckling krävs en tydlig politisk vilja att sätta arbetstagares rättigheter och trygghet främst.
Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson:
Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att stärka arbetsrätten och motverka otrygga anställningar, i syfte att minska de växande klyftorna på den svenska arbetsmarknaden?