Fråga 2024/25:279 En global klimatpolitik

av Olle Thorell (S)

till Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M)

 

Commitment to Reducing Inequality Index 2024 pekar på hur klimatförändringar och miljökriser drabbar de mest utsatta länderna hårdast och hur detta förvärrar den globala ojämlikheten. Rapporten varnar för att om världens rikare länder inte tar sitt ansvar för att minska utsläppen och finansiera klimatanpassning i utsatta länder riskerar vi att se en ökad social och ekonomisk instabilitet globalt. Detta är särskilt relevant för Sveriges internationella politik och vårt ansvar att agera både genom nationella åtgärder och genom internationellt samarbete.

Sverige har länge varit en förespråkare för en hållbar och rättvis klimatpolitik på global nivå. Vi har arbetat för att sätta klimatfrågan i centrum för internationella förhandlingar och drivit på för att de rika länderna ska bidra med finansiering och tekniskt stöd till låginkomstländer som drabbas hårt av klimatkrisens effekter. Rapporten understryker dock att Sveriges roll på detta område nu riskerar att försvagas, i takt med att den globala ojämlikheten ökar och rika länder inte uppfyller sina åtaganden.

Socialdemokraterna har alltid betonat att klimatfrågan är en fråga om global rättvisa. De länder som drabbas hårdast av klimatförändringarna är ofta de som bidragit minst till problemet, och det är därför vårt ansvar att säkerställa att de får det stöd de behöver för att hantera krisens effekter. Om vi inte tar denna fråga på allvar riskerar vi att öka ojämlikheten och destabilisera den globala ordningen ytterligare.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga utrikesminister Maria Malmer Stenergard:

 

Vilka initiativ avser ministern att ta för att stärka Sveriges roll i att driva på för en rättvis global klimatpolitik som skyddar de mest utsatta länderna från klimatkrisens effekter och bidrar till minskad global ojämlikhet?