Fråga 2024/25:278 Fackliga rättigheter internationellt

av Olle Thorell (S)

till Statsrådet Benjamin Dousa (M)

 

Commitment to Reducing Inequality Index 2024 pekar ut hur försvagade fackliga rättigheter och bristande arbetsmarknadsvillkor driver på den globala ojämlikheten. Rapporten noterar att arbetsvillkor och fackliga rättigheter försvagats i hela 90 procent av länderna och att kvinnor är särskilt utsatta för osäkra anställningar och diskriminering på arbetsmarknaden. Det är en utveckling som också återspeglas i Sverige, där fackliga rättigheter urholkas genom en rad regeringsbeslut. Att Sverige, som tidigare varit ett föregångsland på arbetsmarknadsområdet, nu rasar i detta index är anmärkningsvärt och måste tas på största allvar.

För Socialdemokraterna är det självklart att fackliga rättigheter är grundläggande mänskliga rättigheter och att ett starkt fackligt inflytande är nödvändigt för att motverka ojämlikhet. Sveriges biståndspolitik har tidigare haft ett tydligt fokus på att stärka arbetstagarnas rättigheter i våra partnerländer, men detta fokus verkar ha försvagats under den nuvarande regeringen.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Benjamin Dousa:

 

Vilka konkreta initiativ kommer statsrådet att ta för att säkerställa att svenskt utvecklingssamarbete främjar och stärker fackliga rättigheter i våra partnerländer, i enlighet med Sveriges långsiktiga åtaganden och internationella konventioner?