av Olle Thorell (S)
till Statsrådet Benjamin Dousa (M)
Rapporten The Long and Winding Road: Evaluation of Swedish Long-Term Development Cooperation with Liberia från Expertgruppen för biståndsanalys (EBA) ger en omfattande bild av Sveriges långvariga utvecklingssamarbete med Liberia från 2003 till 2021. Rapporten belyser flera framgångar men även utmaningar och begränsningar i detta samarbete. Sveriges engagemang har haft en tydlig effekt på att främja fred och säkerhet, stärka demokrati och mänskliga rättigheter samt främja inkluderande ekonomisk utveckling. Trots att Liberia gått från inbördeskrig till en relativt fredlig demokrati kvarstår dock stora utmaningar som fattigdom och bristande statlig kapacitet.
Utvärderingen pekar på att Sveriges bidrag till Liberias övergång från konflikt till demokrati har varit betydelsefullt. Bland annat har svenska insatser bidragit till fredliga val och stabila regeringsövergångar, som valet och maktskiftet 2023 visade på. Men även om Sveriges bistånd har haft positiva effekter finns det kritik mot att de långsiktiga målen har varit ambitiösa och att vissa insatser saknat nödvändig lokal förankring. Detta har lett till begränsad långsiktig hållbarhet och effekter som inte alltid når medborgarna på ett påtagligt sätt.
Rapporten noterar att ett långsiktigt engagemang är avgörande för att skapa meningsfulla förändringar, särskilt inom områden som rättsstatens principer, jämställdhet och decentralisering. Framgångar har exempelvis noterats inom arbetet med genus och jämställdhet, där svenska insatser lyckats påverka den lokala debatten och förändra dynamiken kring dessa frågor. Samtidigt understryks vikten av att säkra lokal och institutionell kapacitet för att uppnå långsiktiga resultat.
Biståndsaktörer som OECD och FN har tidigare betonat vikten av långsiktighet och lokalt anpassade strategier, där stöd ges för att stärka lokala institutioner och samhällsstrukturer. Utmaningen ligger i att balansen mellan flexibilitet och tydlighet i strategier behöver förbättras och att strategierna bör vara mer fokuserade för att säkerställa hållbara resultat i mottagarländerna.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Benjamin Dousa:
Vilka åtgärder ämnar statsrådet vidta för att säkerställa att erfarenheter från långsiktiga samarbeten, som det med Liberia, tas tillvara för att skapa hållbara och effektiva strategier i Sveriges framtida utvecklingssamarbete?