av Olle Thorell (S)
till Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M)
I Human Rights Watchs senaste rapport, World Report 2024, framkommer allvarliga uppgifter om fortsatt förtryck och rättsövergrepp i Filippinerna. Under 2023 har de filippinska myndigheterna, enligt rapporten, intensifierat sin kontroversiella kamp mot narkotika och kriminalitet, vilket har lett till omfattande människorättsbrott och en fördjupad rättslöshet. Enligt rapporten har tusentals människor dödats under polisoperationer, ofta utan rättsliga prövningar, och civila har utsatts för våld och godtyckliga gripanden. Amnesty International och FN har påtalat att rättsliga processer har underminerats, där rättsstatens principer åsidosätts i vad som har beskrivits som politiskt motiverade rättegångar mot aktivister och kritiker av regeringen.
Situationen för civilsamhället och medierna i Filippinerna är särskilt bekymmersam. Rapporter från Amnesty International och FN beskriver hur pressfriheten inskränks allt mer, och flera kritiska journalister har blivit måltavlor för hot och åtal. Civilsamhällesorganisationer som arbetar med mänskliga rättigheter och social rättvisa utsätts för förföljelse, vilket ytterligare har försvagat de demokratiska strukturerna och underminerat rättssäkerheten.
Human Rights Watch, Amnesty International och FN:s olika organ uppmanar det internationella samfundet att sätta tydlig press på de filippinska myndigheterna för att få ett slut på övergreppen. De rekommenderar att regeringar, däribland Sverige, använder både diplomatiska och ekonomiska påtryckningar och aktivt stöder oberoende människorättsorganisationer på plats för att skapa skydd för utsatta grupper och individer.
Som socialdemokrater anser vi att Sverige bör vara en tydlig röst i det internationella samfundet när grundläggande mänskliga rättigheter hotas. Sveriges globala engagemang för rättvisa och demokrati har varit en viktig del av vår utrikespolitik, och vi menar att det är avgörande att fortsätta stå upp för civilsamhället och pressfriheten, särskilt i länder där rättsstaten är under press. Det är inte bara en fråga om principer utan också om att främja långsiktig stabilitet och säkerhet genom ett konsekvent stöd för demokratiska processer och mänskliga rättigheter.
Med hänsyn till de uppgifter som framkommer i rapporterna från Human Rights Watch, FN och Amnesty International om människorättsövergreppen och inskränkningarna av rättssäkerheten i Filippinerna vill jag fråga utrikesminister Maria Malmer Stenergard:
Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att Sverige ska bidra till att stärka skyddet för mänskliga rättigheter och rättsstatens principer i Filippinerna?