av Olle Thorell (S)
till Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M)
Rapporten World Report 2024 från Human Rights Watch lyfter fram en oroande utveckling i Nepal under 2023, där grundläggande rättigheter och demokratiska principer hotas av ökande politiska inskränkningar och rättsliga övergrepp. Rapporter från FN och Amnesty International pekar på hur myndigheterna alltmer använder repressiva lagar för att begränsa yttrandefrihet, inskränka pressfriheten och stävja protester. Dessa inskränkningar har lett till gripanden av journalister och människorättsaktivister, och flera civilsamhällesorganisationer har stängts ned eller tvingats arbeta under stark press.
Särskilt uppmärksammas den ökade repressionen mot minoritetsgrupper och marginaliserade samhällen i Nepal, där rättighetskränkningar och bristande rättsprocesser rapporteras vara utbredda. FN:s människorättsorgan har under året dokumenterat flera fall av övervåld, tortyr och utomrättsliga avrättningar, och Human Rights Watch understryker vikten av oberoende rättsliga utredningar och internationell press för att säkerställa rättvisa och ansvarsskyldighet.
Amnesty International och Human Rights Watch uppmanar det internationella samfundet att agera för att garantera att Nepals regering respekterar de internationella människorättskonventioner som landet har förbundit sig till. FN:s rapporter betonar också att långsiktiga insatser behövs för att stärka landets rättsväsende och skydda de som verkar för demokrati och mänskliga rättigheter.
För oss socialdemokrater är det centralt att Sverige fortsätter att vara en tydlig röst för demokrati och mänskliga rättigheter även i svåra och politiskt känsliga situationer. Det internationella engagemanget är en grundpelare i vårt arbete, och vi menar att Sverige inte får vika från sin linje när det gäller att stödja civilsamhällesaktörer och människorättsförsvarare som kämpar mot repression och rättsliga övergrepp. Ett starkt internationellt stöd kan vara avgörande för att ge dessa grupper nödvändigt utrymme att fortsätta sitt arbete och främja rättvisa och demokrati.
Med anledning av rapporterna från Human Rights Watch, FN och Amnesty International om den försämrade situationen för demokratiska rättigheter och rättssäkerhet i Nepal vill jag fråga utrikesminister Maria Malmer Stenergard:
Vilka diplomatiska och praktiska åtgärder avser ministern att vidta för att säkerställa att Sverige bidrar till att stärka demokrati och mänskliga rättigheter i Nepal?