Fråga 2024/25:266 Sveriges ansvar i försvar av mänskliga rättigheter

av Olle Thorell (S)

till Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M)

 

Amnesty Internationals senaste rapport över den globala situationen för mänskliga rättigheter under 2023 målar en dyster bild av tilltagande globala negativa trender. Rapporten lyfter särskilt fram hur internationell humanitär rätt allt oftare åsidosätts i väpnade konflikter, vilket resulterar i omfattande civila dödsoffer och förstörelse av kritisk infrastruktur. I flera regioner har repressionen mot journalister, oppositionella och civilsamhällesaktörer ökat dramatiskt, vilket begränsar yttrandefriheten och möjligheten att hålla regeringar ansvariga. Samtidigt pekar rapporten på ett bakslag mot kvinnors och minoriteters rättigheter, där nya lagar och repressiva åtgärder drabbar dessa grupper oproportionerligt hårt.

Teknisk utveckling har också bidragit till att inskränka de mänskliga rättigheterna. Verktyg som artificiell intelligens och ansiktsigenkänning har använts av vissa stater för att övervaka och förtrycka befolkningar, vilket gör att marginaliserade grupper drabbas särskilt hårt. Trots att internationella institutioner som FN uppmanats att agera har dessa ofta varit passiva eller ineffektiva, och stormakters rivaliteter har ytterligare underminerat systemets trovärdighet

Ur ett socialdemokratiskt perspektiv är det centralt att Sveriges utrikespolitik återgår till en mer global och solidarisk inriktning, där vi arbetar mer aktivt för de bredare mänskliga rättigheterna i världen. Vi är kritiska till den nuvarande regeringens regionala fokus, där Sverige har dragit sig bort från flera viktiga internationella samarbetsprojekt och fokuserat mer på att främja snäva nationella intressen snarare än att ta en ledande roll i hanteringen av globala utmaningar. Den här passiva inställningen försvagar Sveriges röst i det internationella samfundet och undergräver vår långsiktiga trovärdighet som en global försvarare av mänskliga rättigheter.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga utrikesminister Maria Malmer Stenergard:

 

Med hänsyn till de negativa globala trender som framgår i Amnesty Internationals senaste rapport – där kränkningar av internationell humanitär rätt, undertryckande av yttrandefrihet, inskränkningar av kvinnors och minoriteters rättigheter samt ökad användning av ny teknik för övervakning och repressiva åtgärder lyfts fram – vilka initiativ avser ministern att ta för att säkerställa att Sverige, både inom ramen för bilaterala samarbeten och internationella institutioner, arbetar aktivt för att vända dessa trender och stärka mänskliga rättigheter och demokrati globalt?