Fråga 2024/25:265 Åtgärder mot den försämrade rättssäkerheten på Maldiverna

av Olle Thorell (S)

till Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M)

 

Enligt World Report 2024 från Human Rights Watch står Maldiverna inför växande utmaningar gällande rättssäkerhet, yttrandefrihet och skyddet av grundläggande mänskliga rättigheter. Rapporten pekar på hur de maldiviska myndigheterna under 2023 har intensifierat åtgärderna för att tysta kritiker och oppositionella röster. Journalister, aktivister och politiska motståndare har gripits under svepskäl om hot mot nationell säkerhet och stabilitet, och myndigheterna använder repressiva lagar för att kriminalisera fredliga protester och begränsa mediefriheten.

Situationen för rättsstaten på Maldiverna har enligt Human Rights Watch och rapporter från FN successivt försämrats, och politiskt motiverade rättegångar och godtyckliga frihetsberövanden har blivit ett verktyg för att tysta kritiska röster. Amnesty International har också larmat om ökande inskränkningar av medborgarnas yttrandefrihet och försök att kontrollera den politiska oppositionen, särskilt inför och efter de senaste valen.

Det internationella samfundet har på olika sätt lyft situationen på Maldiverna, och FN:s olika människorättsorgan har framhållit behovet av att verka för rättvisa, oberoende rättsliga processer och att respekten för medborgerliga och politiska rättigheter återställs. Organisationerna betonar vikten av internationell bevakning och diplomatiskt tryck för att stödja och skydda de röster som kämpar för demokrati och rättvisa i landet.

Som socialdemokrater anser vi att Sveriges roll i det internationella samfundet är särskilt viktig när rättsstaten urholkas och medborgerliga rättigheter inskränks i länder som till exempel Maldiverna. Sverige har länge varit en stark röst för demokrati och mänskliga rättigheter globalt, och vi menar att det är av yttersta vikt att detta engagemang inte försvagas. Att försvara dessa värden är inte bara en fråga om solidaritet, utan också om att bidra till långsiktig fred och säkerhet. I en tid då repression och auktoritära tendenser ökar på många håll är det avgörande att vi fortsätter att stödja dem som verkar för rättvisa, demokrati och rättssäkerhet.

Med anledning av rapporterna från Human Rights Watch, FN och Amnesty International om situationen på Maldiverna och de ökade inskränkningarna av rättssäkerhet och medborgerliga friheter vill jag fråga utrikesminister Maria Malmer Stenergard:

 

Vilka konkreta åtgärder avser ministern att vidta för att Sverige ska främja och försvara rättsstatens principer och mänskliga rättigheter på Maldiverna?