Fråga 2024/25:251 Kampen mot global ojämlikhet

av Olle Thorell (S)

till Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M)

 

Rapporten Breaking the Gridlock: Reimagining Cooperation in a Polarized World från FN:s utvecklingsprogram (UNDP) påpekar att de globala ojämlikheterna har förvärrats under de senaste åren och att dessa ojämlikheter nu hotar den långsiktiga stabiliteten och utvecklingen i många länder. Enligt rapporten har pandemin, ökade klimatförändringar och geopolitiska spänningar fördjupat klyftorna mellan rika och fattiga länder. Detta syns bland annat i globala Human Development Index (HDI), som visar på ökande skillnader i utbildning, hälsa och levnadsstandard mellan hög- och låginkomstländer. Låginkomstländer står inför utmaningar som de har begränsade resurser att hantera, vilket ökar risken för instabilitet och nya konflikter.

Socialdemokraterna har alltid förespråkat en utrikespolitik som bygger på rättvisa och solidaritet, där kampen mot globala ojämlikheter och fattigdom är central. Vi ser ett tydligt behov av att Sverige, som en internationell förebild, aktivt arbetar för att minska de globala klyftorna genom att stärka sitt stöd till internationella organisationer som FN, samt genom att driva på för ekonomiska reformer som gynnar låg- och medelinkomstländer. Sverige bör prioritera rättvis fördelning av resurser och arbeta för ökad jämlikhet på den globala arenan.

Den nuvarande regeringen har däremot valt att tona ned Sveriges åtaganden när det gäller internationella frågor och har antagit en mer restriktiv hållning i internationella forum. Regeringen har valt att fokusera på kortsiktiga nationella intressen och har minskat stödet till utvecklingssamarbeten, vilket har lett till skarp kritik från civilsamhället och internationella aktörer. Det finns en påtaglig risk att Sveriges tidigare rykte som en förespråkare för global rättvisa försvagas och att vi förlorar inflytande i viktiga internationella frågor.

Mot bakgrund av detta är det nödvändigt att regeringen tydligt visar att Sverige står fast vid sina åtaganden för att minska globala ojämlikheter och fortsätter att vara en stark röst för rättvisa och solidaritet.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Maria Malmer Stenergard:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att säkerställa att Sverige aktivt arbetar för att minska de globala ojämlikheterna, och hur avser ministern att främja en rättvisare fördelning av ekonomiska och sociala resurser i internationella forum?