av Olle Thorell (S)
till Statsrådet Benjamin Dousa (M)
Rapporten Breaking the Gridlock: Reimagining Cooperation in a Polarized World från FN:s utvecklingsprogram (UNDP) understryker hur viktigt det är att stärka hälsosystem i utvecklingsländer för att motverka framtida globala hälsokriser. Pandemin visade med all tydlighet att svaga hälsosystem leder till omfattande humanitära och ekonomiska konsekvenser samt att de mest sårbara samhällena drabbas värst. Rapporten pekar på bristen på samordnade insatser och en rättvis fördelning av resurser under pandemin, vilket ledde till att många låginkomstländer inte hade tillgång till livsviktiga vacciner och medicinska resurser. För att minska risken för framtida kriser och förbereda världen på kommande pandemier krävs därför en kraftfull satsning på hälsosystem och folkhälsa i utvecklingsländer.
Socialdemokraterna anser att Sverige måste fortsätta vara en stark internationell röst för solidaritet och rättvisa i det globala hälsosystemet. Under tidigare regeringar har Sverige aktivt drivit på för ett omfattande och långsiktigt bistånd som bidrar till att stärka hälsosystem, att förbättra tillgången till grundläggande hälso- och sjukvård och att främja global hälsoberedskap. Vi har konsekvent förespråkat ett ökat kärnstöd till viktiga internationella aktörer såsom Världshälsoorganisationen (WHO) och Globala vaccinsamarbetet (Gavi) för att säkerställa en effektiv hantering av globala hälsoutmaningar.
Den nuvarande regeringen har dock valt att omprioritera biståndet och skära ned på flera långsiktiga insatser, samtidigt som man tonar ned Sveriges roll i internationellt utvecklingsarbete. Detta har väckt skarp kritik både nationellt och internationellt, och det finns en risk att Sveriges tidigare ledarskap inom global hälsoberedskap försvagas. Det är därför av yttersta vikt att regeringen klargör hur man avser att prioritera biståndsmedel och strategier för att stärka hälsosystem i utvecklingsländer och på så sätt motverka framtida hälsokriser.
Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Benjamin Dousa:
Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att det svenska biståndet fortsatt bidrar till att stärka hälsosystem i utvecklingsländer och förbättra global hälsoberedskap, och hur avser statsrådet att säkerställa en rättvis fördelning av resurser i framtida globala hälsokriser?