Fråga 2024/25:244 Taiwan i Interpol

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M)

 

Undertecknad har under många år lyft frågan om Taiwans deltagande i olika internationella organisationer, vilket är en fråga med stöd från hela regeringsunderlaget. Glädjande nog har också detta bidragit till att Tidösamarbetet tydligt rört sig i en riktning där Taiwan välkomnas som en del av den familj som utgör världens fria nationer med en tro på demokrati och fundamentala värden om mänskliga rättigheter. Att detta sker snabbare är en extra angelägenhet sett till den nya geopolitiska verklighet som tar form samt sett till hur vår samtid ser ut i dag.

De senaste åren har den snabba utvecklingen av informations- och kommunikationsteknik förändrat brottsligheten i grunden. Kriminell verksamhet är i dag mer gränsöverskridande, organiserad och anonym än tidigare. Därtill sker exempelvis finansiella transaktioner och kommunikation i virtuella utrymmen vilket är en realitet som samtliga länder måste förhålla sig till. Ett viktigt organ för att bekämpa gränsöverskridande brottslighet genom samarbete är Interpol, som möjliggör för samarbetsländerna att tillhandahålla ömsesidig hjälp och dela information. För att detta ska fungera bra måste dock de viktigaste aktörerna få vara med i samarbetet. Så är dock inte fallet i dag.

Enligt Numbeos säkerhetsindex är Taiwan det fjärde säkraste landet i världen, med en brottsfrekvens som är fjärde lägst bland 146 länder. Andra rankningar har pekat åt samma håll. Trots detta faktum är de uteslutna från Interpol, vilket gör att de inte i realtid kan vara med och förhindra eller utreda gränsöverskridande brottslighet. Det finns inte helt oväntat en lång rad tydliga exempel på hur fel detta kan slå. 2017 lyckades exempelvis en australiensisk medborgare övertyga sin älskare att attackera hennes exman med en yxa, vilket gjorde att exmannen blev allvarligt skadad och förlamad. Australiensiskan flydde sedan till Taiwan där hon kunde gömma sig och även hitta ett arbete. I september 2022 utfärdade Interpol en efterlysning. Taiwan fick dock inte meddelandena och förblev omedvetet om fallet fram till oktober 2023, då australiensisk polis vände sig direkt till Taiwan med en ensidig begäran om hjälp i utredningen. Taiwanesiska polismyndigheter kunde sedan genomföra en utredning och kvinnan kunde snabbt arresteras i samband med en resa och sedan utlämnas till Australien för rättegång.

Taiwanesiska pass ger i dag visumfritt inträde till mer än 160 länder runt om i världen. Detta medför att de är väldigt attraktiva, just mot bakgrund av att Taiwan är ett otroligt välfungerande och pålitligt land. Därför är de också eftertraktade av kriminella grupper, vilket taiwanesiska polismyndigheter har kunnat bekräfta, då de sett hur kriminella i flera länder på ett bedrägligt sätt har använt taiwanesiska pass för att ägna sig åt illegala aktiviteter. Detta är aktiviteter som också kan hota den internationella säkerheten. Även i detta fall ser vi hur uteslutningen av Taiwan från Interpol försvårar för den gränsöverskridande brottsbekämpande verksamheten, när de taiwanesiska myndigheterna nekas tillträde till Interpols kommunikationssystem eller internationella brottsdatabas.

Det finns således ingen vinnare på utestängningen av Taiwan från Interpol, utöver just kriminella, varför det är en kännbar och betydande förlust för hela det globala samfundet.

Mot bakgrund av ovanstående önskas utrikesminister Maria Malmer Stenergard svara på följande fråga:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att Taiwan ska få möjlighet att delta vid den 92:a sessionen i Interpols generalförsamling som äger rum den 4–7 november 2024 i Glasgow, Storbritannien?