av Markus Wiechel (SD)
till Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M)
En av de stora utmaningarna för vår tid är effekterna av klimatförändringar och extremt väder, vilket rent politiskt är en i allra högsta grad internationell snarare än nationell angelägenhet. Sverige är i dag också ledande i arbetet på områden som exempelvis grön teknik, och i den utvecklade världen ligger vi i framkant avseende ett förhållandevis lågt klimatavtryck då vi har en medveten befolkning.
Ett annat land som tydligt är inne på samma spår som Sverige sett till ansvarstagande i denna fråga är önationen Taiwan. De försöker aktivt att engagera såväl den offentliga som den privata sektorn inom detta område samt arbetar med sina diplomatiska allierade och likasinnade för att främja konkreta klimatåtgärder. Därtill har de tagit ett antal initiativ för klimatåtgärder:
1. Inrättande av den nationella klimatkommittén
Den 19 juni 2024 tillkännagav president Lai Ching-te bildandet av den nationella kommittén för klimatförändringar. Gruppen höll sitt första möte den 8 augusti. Framöver kommer den att fokusera på de två huvudsakliga konsensusområdena att aktivt utveckla förnybar energi och att etablera en delad och trovärdig informationsplattform. Baserat på detta ramverk kommer kommittén att engagera offentliga och privata aktörer och resurser för att formulera konkreta strategier för Taiwan för att hantera klimatkrisen.
2. Förbättrande av den nationella anpassningsförmågan till klimatförändringar
I juli släppte miljöministeriet och National Science and Technology Council Taiwans första National Climate Change Science Report, som utvärderade och analyserade de specifika hot som klimatförändringarna utgör mot miljöskydd, jordbruksutveckling och folkhälsan. Rapporten etablerade en solid vetenskaplig grund för Taiwans framtida klimatanpassningspolitik.
3. Stärkta rättsliga ramar
Efter antagandet av klimatförändringslagen förra året offentliggjorde miljöministeriet tre associerade åtgärder den 29 augusti: bestämmelser som reglerar insamlingen av koldioxidavgifter, bestämmelser för administration av frivilliga minskningsplaner och utsedda minskningsmål för växthusgaser för enheter som omfattas av koldioxidavgifter. Tillkännagivandet markerade officiellt Taiwans inträde i utsläppsprissättningen. Koldioxidavgiftssystemet uppmuntrar aktivt företag att gå över till verksamhet med låga koldioxidutsläpp, vilket gör det till en ny drivkraft för Taiwans gröna tillväxt.
4. Fördjupning av koldioxidkreditsamarbetet med diplomatiska allierade
För att genomföra internationellt samarbete om koldioxidminskningsmekanismer, som beskrivs i artikel 6 i Parisavtalet, kommer Taiwan att intensifiera samarbetet med sina diplomatiska allierade i frågor om koldioxidkrediter. Detta överensstämmer med Taiwans politik för integrerad diplomati och dess ansträngningar att gå från att konsolidera diplomatiska allianser till att uppnå gemensamt välstånd med allierade. Faktum är att Taiwan går samman med sina allierade för att ta itu med möjligheterna och utmaningarna med en övergång till nettonoll till 2050.
5. Samarbeta med internationella partner för att bekämpa klimatförändringar
I år har Taiwan hållit ett flertal workshops om ämnen som klimatanpassning, energiomställning, grön finansiering och den cirkulära ekonomin med USA, Japan, Australien och andra likasinnade partner under Global Cooperation and Training Framework. Taiwans vilja att samarbeta med likasinnade partner om global klimatförändringsstyrning erkändes i en resolution som antogs av det 52:a Asian-Pacific Parliamentarians’ Union, som stödde Taiwans meningsfulla deltagande i FN:s ramkonvention om klimatförändringar (UNFCCC).
Det är tämligen tydligt att engagemanget från Taiwans sida både är ambitiöst och genuint, samt att vi i Taiwan ser en mycket kapabel och trovärdig aktör. Det är därför ytterst märkligt att Taiwan inte inkluderas i UNFCCC och dess 29:e partskonferens COP29. Klimatförändringar diskriminerar inte, och om kampen mot denna företeelse ska vara trovärdig bör inte heller det internationella samfundet utestänga de mest framgångsrika aktörerna från att vara engagerade.
Utrikesminister Maria Malmer Stenergard önskas därför svara på följande fråga:
Vilka åtgärder avser ministern att ta för att stödja Taiwans möjlighet att delta i COP29 och låta Taiwan arbeta med det internationella samfundet i kampen mot klimatförändringarna?