av Olle Thorell (S)
till Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M)
Situationen i Myanmar har försämrats kraftigt sedan militärkuppen 2021, och det pågående inbördeskriget har nu lett till att centralregeringen har förlorat kontrollen över stora delar av landet. De etniska minoritetsområdena och väpnade grupper har tagit över mer territorium, vilket har resulterat i ytterligare våld och instabilitet. Den humanitära krisen förvärras för varje månad som går, och befolkningen drabbas av brist på mat, vård och säkerhet. Myanmar står nu inför en kollapsande stat, där militären använder brutala metoder för att bibehålla makten.
Samtidigt finns det en ny landstrategi för Sveriges bistånd till Myanmar som syftar till att stödja det civila samhället och stärka demokrati och mänskliga rättigheter. Men utan ett tydligare agerande från internationella aktörer, inklusive Sverige och EU, riskerar den militära diktaturen att befästa sin position ytterligare. FN:s rapporter har gång på gång visat på brott mot mänskliga rättigheter, och trots internationella fördömanden har ingen tydlig förändring skett.
Asean har försökt medla, men de åtgärder som föreslagits i deras fempunktsplan har ignorerats av militären. Med det nuvarande läget med ökande splittring och våld i landet blir det tydligt att internationella aktörer måste intensifiera sina diplomatiska och ekonomiska insatser för att sätta press på militärregimen. Sverige, med sitt starka engagemang för mänskliga rättigheter, har möjlighet att spela en viktig roll i att driva på för förändring, både genom EU och i andra internationella forum.
Med hänvisning till ministerns tjänsteutövning vill jag fråga utrikesminister Maria Malmer Stenergard:
Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att ytterligare intensifiera Sveriges och EU:s press på Myanmars militärjunta, och hur avser ministern att säkerställa att Sveriges nya landstrategi för Myanmar bidrar till att stärka demokrati och mänskliga rättigheter i landet, trots det allt svårare inbördeskriget?