av Olle Thorell (S)
till Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M)
Japan är en av Sveriges viktigaste samarbetspartner i Asien och spelar en avgörande roll både regionalt och globalt. Som världens tredje största ekonomi har Japan ett omfattande inflytande inom handel, teknologi och innovation. Sveriges och Japans ekonomiska samarbeten har historiskt sett varit starka, med båda länderna som ledare inom tekniksektorn och klimatarbetet. Genom ömsesidiga investeringar har både Sverige och Japan gynnats av ett djupare ekonomiskt partnerskap, vilket bidragit till jobbskapande och hållbar utveckling.
Utöver ekonomin delar Sverige och Japan värderingar om en regelbaserad internationell ordning, demokrati och mänskliga rättigheter. Japan är dessutom en stabiliserande kraft i en region där säkerhetshoten växer, särskilt genom Kinas växande inflytande och den ständiga instabiliteten på Koreahalvön. Japan har visat stort engagemang för globala säkerhetsfrågor och är en nyckelpartner inom internationella fredsbevarande insatser, liksom ett viktigt stöd för multilaterala forum som FN, där Japan ofta driver frågor om nedrustning och fred.
Samtidigt finns det områden där Sverige har en dialog med Japan om mänskliga rättigheter, däribland landets användning av dödsstraffet. Sverige har genom åren fört fram en kritisk dialog kring dödsstraffet, då detta är en avvikande praxis jämfört med de flesta demokratier i världen. Det är dock viktigt att betona att denna kritik framförs med respekt för den nära relation som våra länder delar och med insikten om att olika länder har olika rättssystem. I Sveriges dialog med Japan är målet att främja mänskliga rättigheter på ett konstruktivt sätt utan att äventyra vårt viktiga samarbete.
Det finns nu stora möjligheter att ytterligare fördjupa samarbetet mellan Sverige och Japan, inte bara när det gäller ekonomi och handel utan även inom områden som rör säkerhet, demokrati och mänskliga rättigheter. Med tanke på den strategiska konkurrensen i Asien, där Kinas auktoritära inflytande växer, är det avgörande att demokratier som Sverige och Japan samarbetar för att främja fred, säkerhet och mänskliga rättigheter, både i regionen och globalt. Sverige har också mycket att bidra med i de globala ansträngningarna för klimatåtgärder och tekniska lösningar på hållbarhetsutmaningar, där båda länderna kan dra nytta av ömsesidigt lärande och samarbete.
Med hänvisning till ministerns tjänsteutövning vill jag fråga utrikesminister Maria Malmer Stenergard:
Hur avser ministern att stärka Sveriges partnerskap med Japan, särskilt i frågor som rör säkerhet, demokrati och mänskliga rättigheter, både regionalt i Asien och globalt, och hur avser ministern att inkludera frågor om mänskliga rättigheter, som till exempel användningen av dödsstraffet, i en fortsatt konstruktiv dialog?