Fråga 2024/25:228 Situationen för järnvägspendlare i södra Sverige

av Monica Haider (S)

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

“En väl fungerande infrastruktur är avgörande för att Sverige ska fungera och tillväxten öka. Regeringen satsar stort på underhåll av vägar och järnvägar, men också på nya investeringar. Det bidrar till ett robust och effektivt samt långsiktigt hållbart transportsystem där människors vardag fungerar och företagen kan fortsätta att driva och utveckla sin verksamhet.” (Citatet är hämtat från när infrastrukturministern den 3 oktober presenterade infrastrukturpropositionen.)

I min hemkommun Älmhult kommer Ikea från och med november att sätta in två bussar dagligen mellan Älmhult och Malmö och Lund för anställda som pendlar in till Älmhult från Skåne. 
 
Av de 5 500 anställda på Ikea i Älmhult pendlar 3 000 till och från arbetet, de flesta just från orter i Skåne. Men under en lång tid har de anställda upplevt stora problem med pendlingen, och under det senaste året har det eskalerat.
 
Projektet med bussarna kommer att pågå i ett halvårs tid, och en samåkningsplattform lanseras också för personal som vill samåka i egna bilar.
 
Samtidigt riktar Linnéuniversitetets rektor Peter Aronsson kritik mot tågtrafiken i regionen, och han beskriver förseningarna som ”verksamhetshindrande”. I augusti kunde pendlare mellan Kalmar och Växjö summera 8 timmar och 20 minuters försening för resenärer från Kalmar och 14 timmar för resande från Växjö. 
 
Kronobergs län har ett positivt pendlingsnetto, vilket innebär att fler pendlar in till än ut ur länet för arbete. De största pendlingsrörelserna i länet sker i relation till Skåne; drygt en tredjedel av de länsöverskridande pendlingsrörelserna sker här. Pendling till och från arbetsmarknadsregionerna i Kalmar, Blekinge, Jönköping och Halland är också viktiga pendlingsrelationer. Att hela Kronoberg är väl integrerat med sina grannar är på lång sikt avgörande för Kronobergs förmåga att vara en attraktiv region i stort, inte enbart som en attraktiv arbetsmarknad.
 
Men för att detta ska vara möjligt krävs det att spårtrafiken fungerar.
 
Min fråga till statsrådet Andreas Carlson är:


Tycker statsrådet att det är rimligt att ett företag ska behöva arrangera pendlingsresor för sina anställda, och vad kommer statsrådet att göra, på kort och lång sikt, för att pendlingssituationen i södra Sverige ska förbättras och företagen här ska kunna fortsätta att driva och utveckla sin verksamhet?