av Lena Johansson (S)
till Statsrådet Niklas Wykman (M)
I tider av ekonomisk osäkerhet är det många hushåll som kämpar med att få ekonomin att gå ihop, särskilt de som har bolån. Det är uppenbart att bankerna inte sänker sina räntor i takt med att Riksbanken sänker styrräntan, vilket leder till att många bolåntagare betalar höga räntor. Detta innebär att bankerna gör stora vinster på bekostnad av hushållen, som i många fall redan har en ansträngd ekonomi.
En kvinna från Skinnskatteberg och många med henne ställer sig frågan hur det kan vara så att när räntorna höjs reagerar bankerna snabbt och höjer sina bolåneräntor i samma takt. Däremot tar det längre tid för bankerna att sänka räntorna när styrräntan går ner. Denna ojämlika räntesättning slår särskilt hårt mot dem som redan befinner sig i en ekonomiskt utsatt situation, vilket ökar risken för att de tvingas sälja sina bostäder till underpris på en svag marknad. Detta förvärrar bostadsoron för många familjer och hushåll som redan har svårt att klara vardagens utgifter.
Min fråga till statsrådet Niklas Wykman är därför:
Vad avser statsrådet och regeringen att göra för att säkerställa att bankerna inte utnyttjar den bristande konkurrensen på bankmarknaden i sin räntesättning, exempelvis genom att höja sina bolåneräntor snabbt när Riksbanken höjer styrräntan men inte vara lika snabba att sänka bolåneräntorna när Riksbanken sänker räntan, och vad avser statsrådet och regeringen att göra för att skydda bolåntagare från att utnyttjas på bankmarknaden?