av Olle Thorell (S)
till Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M)
Kinas agerande i Sydkinesiska sjön har under de senaste åren skapat allvarliga säkerhetspolitiska utmaningar, inte bara för regionen utan även för global säkerhet och internationell handel. Sydkinesiska sjön är en av världens mest strategiskt viktiga sjövägar, där cirka en tredjedel av all världens sjötransporter passerar. Eventuella konflikter här riskerar att få långtgående konsekvenser för både internationell handel och stabilitet. Kina har byggt upp militär närvaro i området genom att anlägga konstgjorda öar och militärbaser i omstridda områden, vilket har lett till ökade spänningar.
Flera av Kinas grannländer har hamnat i dispyter med Kina gällande territoriella och ekonomiska rättigheter i Sydkinesiska sjön. Ett exempel är konflikten med Filippinerna, där frågan om fiskerättigheter vid de omstridda Spratlyöarna har varit en central punkt. Trots en dom från Internationella skiljedomstolen 2016, som fastslog att Kinas anspråk på stora delar av Sydkinesiska sjön saknar grund i internationell rätt, har Kina fortsatt att hävda rätt till dessa områden och blockerat tillträde för filippinska fiskare, vilket har lett till upprepade incidenter.
Vietnam har också hamnat i upprepade dispyter med Kina, särskilt kring Paracelöarna, där båda länderna gör anspråk på dessa rika fiskevatten och potentiella energiresurser. Vietnam har kritiserat Kina för att ha byggt militärbaser och för att ha använt våld och påtryckningar mot vietnamesiska fiskare och oljeprospekteringsfartyg.
Malaysia och Brunei, som också har territoriella anspråk i området, har hamnat i liknande konflikter med Kina. Kinas aggressiva uppbyggnad av militära installationer i dessa områden och dess krav på ekonomisk kontroll har lett till en upptrappning av spänningarna i hela regionen. Kinas krav på suveränitet över nästan hela Sydkinesiska sjön genom den så kallade niopunktslinjen innebär att det utmanar grannländernas rätt till deras egna ekonomiska zoner, vilket går emot FN:s havsrättskonvention, Unclos.
USA och andra västländer har reagerat på Kinas expansion genom att genomföra "freedom of navigation"-operationer i regionen. Dessa operationer syftar till att upprätthålla rätten till fri sjöfart och visa motstånd mot Kinas territoriella anspråk. Detta har lett till en militarisering av området, där det finns en ökad risk för konfrontationer mellan kinesiska styrkor och andra internationella aktörer.
Kinas agerande i Sydkinesiska sjön hotar inte bara Kinas grannländers suveränitet utan även den globala handeln och säkerheten. Om konflikterna eskalerar riskerar världen att drabbas av omfattande ekonomiska störningar och en större säkerhetspolitisk kris.
Mot denna bakgrund vill jag ställa följande fråga till utrikesminister Maria Malmer Stenergard:
Vilka initiativ avser ministern att ta för att, i samarbete med internationella aktörer, bidra till att minska spänningarna i Sydkinesiska sjön och skydda den internationella säkerheten och handeln som hotas av Kinas agerande i området?