av Olle Thorell (S)
till Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M)
Vietnam har gjort stora ekonomiska framsteg de senaste decennierna och har lyckats lyfta många av sina medborgare ur fattigdom. Detta är ett erkännande av landets ansträngningar inom materiell och ekonomisk utveckling, men samtidigt finns det allvarliga och växande problem när det gäller mänskliga rättigheter. Yttrandefriheten, tryckfriheten och föreningsfriheten är kraftigt begränsade, och under det senaste året har flera incidenter lyft fram den repressiva naturen hos den vietnamesiska regimen, särskilt mot dissidenter, journalister och civilsamhällesorganisationer.
Internationella organisationer som Human Rights Watch och Amnesty International rapporterar om fortsatta kränkningar av mänskliga rättigheter i Vietnam. Dessa organisationer har dokumenterat hur den vietnamesiska regeringen fortsätter att använda sig av repressiva lagar för att tysta kritiker, stänga ned oberoende medier och trakassera människorättsaktivister. Enligt rapporter från Human Rights Watch har regeringen systematiskt fängslat journalister och bloggare som uttryckt kritik mot myndigheterna, och användningen av sociala medier för att uttrycka politiska åsikter är kraftigt övervakad och kontrollerad.
Under det senaste året har den vietnamesiska staten trappat upp sina insatser mot oberoende civilsamhällesorganisationer och människorättsförsvarare. I juni 2023 dömdes till exempel miljöaktivisten Hoang Thi Minh Hong till flera års fängelse på oklara grunder, i ett fall som uppmärksammats internationellt och som har kallats politiskt motiverat av människorättsorganisationer. Denna typ av rättsfall visar tydligt på de stora utmaningarna när det gäller yttrandefrihet och organisationsfrihet i Vietnam.
Vidare visar rapporter från Freedom House att Vietnam fortsätter att tillämpa strikta kontroller över pressen, där endast statskontrollerade medier får verka fritt. Oberoende journalister och nyhetsorganisationer har små möjligheter att verka utan risk för repressalier. Under det senaste året har flera journalister arresterats eller trakasserats för att de har rapporterat om känsliga ämnen såsom korruption, miljöförstöring eller kränkningar av mänskliga rättigheter.
Vietnam har därmed, trots sina ekonomiska framsteg, en lång väg kvar att gå när det gäller att genomföra demokratiska reformer och säkerställa skyddet för grundläggande friheter som yttrande-, press- och föreningsfrihet. Det internationella samfundet har uppmanat Vietnam att reformera sitt rättssystem och ge civilsamhället större utrymme att verka fritt, men framstegen har varit begränsade.
Mot denna bakgrund vill jag ställa följande fråga till utrikesminister Maria Malmer Stenergard:
Vilka initiativ avser ministern att ta, inom ramen för sin tjänsteutövning, för att främja mänskliga rättigheter, särskilt vad gäller yttrandefrihet, pressfrihet och föreningsfrihet, i Vietnam, och hur avser ministern att samarbeta med internationella aktörer för att påverka utvecklingen i landet?