av Olle Thorell (S)
till Statsrådet Benjamin Dousa (M)
Situationen i Burkina Faso har kraftigt försämrats under de senaste åren, både vad gäller demokrati och säkerhet. Landet, som länge har kämpat mot våld från väpnade extremistgrupper, står nu inför en alltmer instabil politisk situation efter att den nuvarande regimen etablerat närmare relationer med Ryssland, bland annat genom att uttrycka stöd för Rysslands agerande i Ukraina-konflikten. Detta har lett till en ytterligare isolering av landet från västvärlden och dess demokratiska allierade, och Sverige har, i linje med internationella sanktioner och motstånd mot den nuvarande regimens vägval, dragit tillbaka sitt bilaterala bistånd till Burkina Faso.
Detta sker samtidigt som Burkina Faso är ett av världens fattigaste länder, med enorma humanitära behov. Befolkningen lider under svåra förhållanden, med utbredd fattigdom, hunger och bristande tillgång till grundläggande samhällsservice. Att dra tillbaka biståndet i ett sådant kritiskt skede riskerar att förvärra situationen för de mest utsatta i landet, samtidigt som det är tydligt att landets befolkning inte kan hållas ansvarig för de beslut som deras ledning fattar. Den humanitära krisen riskerar att fördjupas om det internationella samfundet, inklusive Sverige, inte vidtar åtgärder för att hantera denna komplexa situation.
För att motverka den negativa utvecklingen i Burkina Faso och för att undvika att landet förloras till geopolitiska krafter som underminerar demokratiska värderingar är det avgörande att Sverige och det internationella samfundet hittar sätt att påverka den politiska och humanitära situationen i landet, utan att helt överge den burkinska befolkningen. Sverige har en stark tradition av multilateralt samarbete, och vi bör undersöka möjligheterna att arbeta genom regionala och internationella forum för att stötta Burkina Faso och dess folk, även om direkt bilateralt stöd till regeringen för tillfället är svårt att genomföra. Det finns ett akut behov av att mobilisera både humanitärt stöd och demokratiska initiativ genom multilaterala organisationer som FN och Afrikanska unionen.
Mot bakgrund av detta vill jag ställa följande fråga till statsrådet Benjamin Dousa:
Vilka initiativ avser statsrådet att vidta, både bilateralt och genom multilaterala samarbeten och regionala strategier, för att vända den negativa utvecklingen i Burkina Faso och samtidigt säkerställa att Sveriges stöd når fram till dem som är mest utsatta, trots den nuvarande politiska situationen?