av Olle Thorell (S)
till Socialminister Jakob Forssmed (KD)
Psykisk ohälsa och sjukskrivningar på grund av utmattningssyndrom och liknande tillstånd har ökat dramatiskt de senaste åren, och situationen är särskilt allvarlig för gruppen unga kvinnor. Enligt den senaste statistiken från Försäkringskassan och Socialstyrelsen är unga kvinnor mellan 20 och 29 år överrepresenterade bland dem som drabbas av utmattningssyndrom, vilket leder till långvariga sjukskrivningar och ett stort personligt lidande. Samtidigt innebär detta en enorm belastning på både vården och arbetsmarknaden.
Den psykiska ohälsan bland unga kvinnor har flera orsaker, där stress, höga krav på prestation i både arbetsliv och privatliv samt osäkra arbetsförhållanden bidrar till att fler drabbas av utmattningssyndrom och depressioner. Många upplever också en stor press från sociala medier och samhällsnormer, vilket förvärrar stressnivåerna. Det är viktigt att förstå att detta inte bara är ett individuellt problem utan en samhällsutmaning som påverkar hela arbetslivet och ekonomin.
Att skapa ett arbetsliv som är hållbart både för individen och för samhället är avgörande för att långsiktigt kunna minska sjukskrivningarna på grund av psykisk ohälsa. Förutom att minska det personliga lidandet måste vi säkerställa att unga kvinnor får det stöd de behöver i tid för att undvika långvariga sjukskrivningar. Om inget görs riskerar vi att förlora en hel generation kvinnor från arbetsmarknaden, vilket skulle få stora konsekvenser för samhället som helhet.
Sverige behöver stärka sina insatser för att förbättra den psykiska hälsan och säkerställa att arbetsmiljöerna är sådana att de förebygger utmattningssyndrom och andra stressrelaterade sjukdomar. Detta kräver en kombination av åtgärder, både inom vården och genom att förbättra arbetsmiljölagstiftningen men också genom att se till att arbetsgivare tar sitt ansvar för att skapa en hållbar arbetsmiljö.
Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga socialminister Jakob Forssmed:
Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att minska den ökande psykiska ohälsan bland unga kvinnor och för att säkerställa att arbetslivet blir mer hållbart för både individer och samhället så att långvariga sjukskrivningar på grund av utmattningssyndrom kan undvikas?