av Olle Thorell (S)
till Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M)
Situationen i Somalia är fortsatt mycket allvarlig, med en kombination av konflikter, klimatkatastrofer och humanitära kriser som har försatt miljontals människor i akut behov av hjälp. Konflikten med terrorgruppen al-Shabab fortsätter att skapa otrygghet och försvåra för både den somaliska staten och internationella aktörer att ge humanitärt bistånd till utsatta områden. Al-Shabab utför regelbundet attacker, inklusive självmordsbombningar och angrepp på civila, säkerhetsstyrkor och infrastruktur, vilket förvärrar den redan svåra säkerhetssituationen.
Därtill har Somalia drabbats hårt av klimatförändringar, där den pågående torkan har lett till en av de värsta livsmedelskriserna i landets historia. Enligt FN:s livsmedelsprogram (WFP) och FN:s kontor för samordning av humanitära frågor (OCHA) är över sju miljoner människor i behov av livsmedelsbistånd, och miljontals riskerar svält. Samtidigt har många människor tvingats på flykt, både inom landet och till grannländer, på grund av torkan och de väpnade konflikterna. Barn är särskilt utsatta, och FN:s barnfond (UNICEF) rapporterar om ett ökande antal fall av undernäring och sjukdomar bland barn.
Den humanitära situationen i Somalia har förvärrats ytterligare av den globala ekonomiska nedgången och minskade internationella biståndsflöden. Trots dessa utmaningar har internationella aktörer, inklusive Sverige, fortsatt att ge humanitärt stöd till landet. Men mer måste göras för att både möta de akuta humanitära behoven och stödja Somalias långsiktiga återuppbyggnad och stabilisering.
Sverige har under många år stöttat Somalia genom humanitärt bistånd och utvecklingssamarbete, och som en ledande röst för fred och mänskliga rättigheter i världen är det viktigt att Sverige fortsätter att spela en aktiv roll i arbetet för att stabilisera Somalia och förbättra levnadsvillkoren för dess befolkning.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Maria Malmer Stenergard:
Vilka åtgärder avser ministern att vidta inom ramen för sin tjänsteutövning för att säkerställa ett fortsatt svenskt engagemang i Somalia, både för att möta de akuta humanitära behoven och för att främja långsiktig fred, säkerhet och utveckling i landet, dels bilateralt, dels genom internationella forum som FN och EU?