av Arber Gashi (S)
till Socialminister Jakob Forssmed (KD)
Med anledning av den nyligen presenterade förändringen att den fria tandvården för unga vuxna mellan 19 och 23 år ska upphöra uppstår en oro för de ungdomar som behöver tandreglering men som saknar ekonomiska medel för att själva bekosta denna vård. Tandreglering kan vara avgörande för både den fysiska och psykiska hälsan, men kostnaden för ortodontisk behandling är ofta hög och kan innebära en tung ekonomisk börda för unga som nyligen trätt in i vuxenlivet.
Vi har under de senaste dagarna kunnat läsa i flera tidningar om en ungdom från Halland som har tagit studenten och börjat arbeta. Han har undergått förberedande behandling för en käkoperation under 18 månader. Vid det senaste besöket hos tandregleringen blev han informerad om att han kommer att behöva bekosta operationen själv, vilket kan bli en kostsam börda på över 100 000 kronor. Detta skulle tvinga honom att avbryta behandlingen, vilket kan leda till allvarliga komplikationer och att tidigare utförd tandreglering går förlorad.
Den unge mannen i fråga har länge lidit av sitt underbett, något som påverkat både hans självförtroende och hälsa. Han har varit hoppfull inför käkoperationen som en möjlighet att förbättra både sitt självförtroende och sin livskvalitet. Nu känner han sig besviken och lurad över att behandlingen kan ha påbörjats för sent, efter att ha fått rekommendationer av tandvården att vänta i hopp om att tänderna skulle regleras av sig själva. Den ekonomiska pressen gör att han överväger att ta ett lån för att kunna fullfölja behandlingen och därmed försätta sig i en tuff ekonomisk situation.
Min fråga till socialminister Jakob Forssmed är därför:
Avser ministern och regeringen att vidta några åtgärder för att säkerställa att ungdomar i åldersgruppen 19–23 år som har behov av tandreglering och som påbörjat behandlingar med vetskapen att tandvården för dem är avgiftsfri ska kunna genomföra påbörjade behandlingar utan att försättas i ekonomisk kris?