Fråga 2024/25:177 Personalförsörjningen vid Hudiksvalls sjukhus

av Kristoffer Lindberg (S)

till Statsrådet Acko Ankarberg Johansson (KD)

 

I Sverige är ansvaret för hälso- och sjukvården delat mellan å ena sidan landets regioner, å andra sidan staten, som ger de långsiktiga förutsättningarna och lagstiftar. Båda parter måste ta sitt ansvar för att medborgarna ska få den sjukvård de har behov av och rätt till. Ingen part kan undvika sitt ansvar.

I Region Gävleborg råder en mycket svår situation vid Hudiksvalls sjukhus och psykiatrin. En hel vårdavdelning har avvecklats, och en stor andel vårdplatser har stängts. Det förekommer diskussioner om att helt upphöra med den slutna psykiatriska vården i Hudiksvall för att i stället centralisera verksamheten till Gävle.

Strax efter nedstängningen av en hel psykiatrisk vårdavdelning togs beslut att tillfälligt stänga barnavdelningen vid Hudiksvalls sjukhus över sommaren, och patienter och föräldrar hänvisades till Gävle sjukhus för att få hjälp. Ytterligare larm från verksamheter i Hudiksvall rör vad som beskrivs som ”katastrofläge för mödravården”, med risk för att patientsäkerheten inte kan säkerställas.

Nedläggningen av psykiatrin, stängningen av barnavdelningen samt omfattande problem inom mödravården är allvarliga omständigheter som måste påtalas och korrigeras. Trots verksamheternas delvis olika karaktärer finns en gemensam grund. Den omfattande bristen på rätt kompetens är orsaken till problemen. Region Gävleborg och Hudiksvalls sjukhus är inte det enda exempel där bemanningsfrågan försvårar regionernas möjlighet att bedriva hälso- och sjukvård, varför detta är en strukturell och övergripande nationell fråga.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Acko Ankarberg Johansson:

 

Vilka åtgärder tänker statsrådet vidta för att komma till rätta med bemanningskrisen och säkra personalförsörjningen i svensk sjukvård?