Fråga 2024/25:166 Långsiktig återhämtningsplan för Östersjön

av Emma Nohrén (MP)

till Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

 

Ett omfattande fiske har bedrivits i Östersjön under många år, torskbeståndet anses kollapsat och sill- och strömmingsbestånden befinner sig på oroväckande låga nivåer och uppvisar bland annat en skev ålders- och storleksstruktur. 

Det är uppenbart att de årliga kvotbesluten och de kompletterande så kallade korrigerande åtgärderna i form av exempelvis begränsade fiskestopp hittills inte varit tillräckliga för att vända situationen för fiskbestånden i Östersjön och både långsiktigt och snabbt (enligt lagstiftningens krav) lyfta bestånd över både gränsen för när beståndskollaps blir för stor (Blim) och larmnivån (Btrigger). 

Utvecklingen går åt helt fel håll, och det som krävs är omfattande, kraftfulla åtgärder, men några sådana har inte ministerrådet beslutat om. Därför behövs ett helt nytt grepp, i form av en långsiktig återhämtningsplan för Östersjön, där årliga politiska kvotbeslut lyfts bort från ministerrådet och ersätts av en bred, vetenskapligt grundad plan för återhämtning. Ices har redan vissa förslag på ett sådant arbetssätt som borde kunna tas vidare och implementeras. 

Jag vill med anledning av ovanstående fråga landsbygdsminister Peter Kullgren:

 

Avser ministern att ta upp behovet av en långsiktig återhämtningsplan för Östersjön, som ersätter de årliga politiska kvotbesluten, på ett möte i närtid med jordbruks- och fiskeministrarna?