Fråga 2024/25:163 Miljöskadliga subventioner

av Rebecka Le Moine (MP)

till Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

 

Den 19 december 2022 antogs Kunming–Montreal-ramverket för biologisk mångfald. I ramverkets åtgärdsmål 18 anges att världens länder senast till 2025 ska identifiera subventioner som är skadliga för den biologiska mångfalden och påbörja arbetet med att fasa ut dem. Fram till 2030 ska dessa subventioner minskas med 500 miljarder dollar årligen. Trots att Sverige har ratificerat avtalet har detta arbete inte påbörjats.

Miljöskadliga subventioner är ett gigantiskt problem globalt. Enligt IMF subventionerades olja, kol och gas med totalt 7 biljoner dollar under 2022. Det motsvarar 145 miljoner kronor varje minut, och stöden till fossila bränslen är tio till tolv gånger högre än stöden till förnybara bränslen. WWF har dessutom visat att EU lägger mellan 350 och 520 miljarder på att stödja aktiviteter som skadar naturen. Den största delen av dessa pengar går till jordbruket – 58–60 procent av pengarna från den gemensamma jordbrukspolitiken går till verksamheter som är skadliga för den biologiska mångfalden.

Även Sverige lägger stora summor pengar på miljöskadliga subventioner. Förra året lades 31 miljarder av statsbudgeten på att göra det billigare med fossila bränslen. Det är mer än 10 miljarder mer än den totala klimat-, miljö- och naturbudgeten för 2024. I budgeten för 2025 läggs 13,2 miljarder på att sänka miljöskatter, medan miljöbudgeten minskar ytterligare till totalt 16,4 miljarder.

Men de miljöskadliga subventionerna utgörs av mycket mer än bara subventioner till fossila bränslen, och deras totala omfång är inte känt. Naturvårdsverket har gjort en kartläggning av miljöskadliga subventioner som senast uppdaterades 2017, men detta arbete är redan föråldrat. Naturvårdsverket konstaterade dessutom självt att den kartläggningen var långt ifrån uttömmande.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Romina Pourmokhtari:

 

Vad gör statsrådet för att hinna identifiera de miljöskadliga subventionerna till 2025 och fasa ut de miljöskadliga subventionerna till 2030?