Fråga 2024/25:150 De mänskliga rättigheterna i Kina för Tibets befolkning

av Olle Thorell (S)

till Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M)

 

Kina har under lång tid utsatt den tibetanska minoriteten för omfattande repression. I takt med regimens intensifierade kontroll över hela landet, inklusive Tibet, har rapporter om grova människorättsövergrepp blivit allt fler. Trots internationell kritik fortsätter Kina att bedriva en aggressiv politik som underminerar tibetaners rättigheter till självbestämmande, religion och kultur. Flera rapporter från internationella människorättsorganisationer dokumenterar hur tibetaner tvångsförflyttas från sina hem under sken av fattigdomsbekämpning och ekologisk migration. Dessa tvångsförflyttningar, som inleddes 2016 och har berört över 140 000 tibetaner, strider mot internationell rätt och sker under extremt tryck från myndigheterna. Tibetanska familjer tvingas till nya bosättningar långt från sina traditionella marker, ofta med löften om bättre försörjningsmöjligheter som sällan uppfylls.

Utöver detta ser vi en fortsatt repression av tibetanska munkar och religiösa institutioner. I början av 2024 rapporterades att hundratals tibetanska munkar och bybor fredligt protesterade mot byggandet av en vattenkraftsdamm som hotade historiska kloster och tibetanska samhällen. Dessa protester besvarades med brutala ingripanden från kinesiska myndigheter, där många demonstranter greps och utsattes för hårda straff. Även i det tibetanska klostret Tengdro har munkar åtalats och dömts till stränga straff på vaga grunder, vilket speglar den hårda repression som riktas mot tibetanska religiösa ledare.

Svenska regeringar har tidigare fördömt Kinas övergrepp mot den tibetanska befolkningen och krävt respekt för deras mänskliga rättigheter. Flera tidigare utrikesministrar har uttryckt oro över Kinas behandling av minoriteter, inklusive tibetanerna, och påpekat vikten av att internationella normer och avtal respekteras. Situationen i Tibet är även av stor symbolisk betydelse för Sveriges traditionella engagemang för mänskliga rättigheter och stöd till utsatta minoriteter runt om i världen.

Mot bakgrund av den senaste tidens rapporter om tvångsförflyttningar och förföljelse av tibetaner, samt det fortsatta förtrycket av religiösa institutioner, finns det ett akut behov av internationell uppmärksamhet och påtryckningar på den kinesiska regimen. Nyligen har också tibetanska exilgrupper rapporterat om ett ökat tryck mot tibetanska aktivister även utanför Kina, där kinesiska myndigheter försöker tysta kritik genom att begränsa tibetansk kommunikation och aktiviteter i exil, bland annat genom påtryckningar på sociala medier och andra digitala plattformar.

Med detta som bakgrund, och med hänvisning till ministerns tjänsteutövning, vill jag ställa följande fråga till utrikesminister Maria Malmer Stenergard:

 

Vilka initiativ avser ministern att ta, bilateralt och i internationella forum såsom FN och EU, för att uppmärksamma och fördöma Kinas förtryck av den tibetanska befolkningen, samt bidra till att skydda deras mänskliga rättigheter och kulturella självbestämmande?