Fråga 2024/25:147 Åtgärder för att skydda svensk yrkestrafik efter EU-domstolens beslut

av Kadir Kasirga (S)

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

EU-domstolens beslut att slopa kravet på att EU-lastbilar ska återvända till sitt hemland var åttonde vecka har väckt oro inom den svenska yrkestrafiken. Tidigare har EU:s mobilitetspaket etablerat regler för kör- och vilotider samt chaufförers hemresor, vilket syftade till att skapa rättvisa och lagliga arbetsförhållanden. Med det senaste beslutet finns en risk att dessa fördelar urholkas och att arbetet för att säkerställa ordning och reda inom yrkestrafiken försvåras.

Under Socialdemokraternas senaste mandatperiod genomfördes viktiga reformer för att främja rättvisa och hållbara villkor inom transportsektorn.

Dessa inkluderas i mobilitetspaketet, som hade som mål att förbättra arbetsvillkoren för chaufförer och främja rättvis konkurrens mellan företag i olika EU-länder. Med EU-domstolens senaste beslut riskerar dessa framsteg att gå förlorade, vilket kan påverka den svenska transportsektorn negativt.

EU-domstolens beslut kan leda till en ojämn spelplan där vissa företag kan dra nytta av mer flexibla regler, vilket riskerar att sätta press på svenska transportföretag och deras anställda. Det är centralt att Sverige verkar för att skydda den svenska transportsektorn mot osund konkurrens och för att upprätthålla rättvisa arbetsvillkor inom EU.

Givet dessa omständigheter, och med tanke på regeringens ansvar att säkerställa en hållbar och rättvis transportsektor, är det viktigt att vi får klarhet i hur Sverige ämnar agera i denna fråga. 

Därför vill jag fråga statsrådet Andreas Carlson:

 

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att skydda den svenska yrkestrafiken från försämringarna som EU-domstolens beslut kan leda till?