Fråga 2024/25:145 Boendesegregation och bostadspolitikens roll

av Serkan Köse (S)

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

I Boverkets årsrapport för 2024 framgår det att boendesegregationen i Sverige har ökat under de senaste tio åren. Områden med stora socioekonomiska utmaningar har blivit fler, vilket innebär att fler invånare lever under ekonomiskt pressade förhållanden, med låg utbildningsnivå och begränsade arbetsmarknadsmöjligheter. Skillnaderna mellan dessa områden och mer välbärgade delar av landet riskerar att fördjupa segregationen ytterligare, vilket i sin tur påverkar människors möjligheter till integration och förbättrade livsvillkor. Forskning visar att segregerade bostadsområden ofta leder till sämre tillgång till arbetsmarknad, utbildning och samhällsservice, vilket förstärker en ond cirkel av utanförskap.

Statistik från regeringens budgetproposition för 2025 visar att de boende i områden med stora utmaningar (områdestyp 1) har betydligt lägre förvärvsfrekvens än rikssnittet. Dessutom lever nästan hälften av invånarna i dessa områden i hushåll med låg ekonomisk standard, vilket är långt över genomsnittet i riket. Boendesegregationen riskerar att förvärra dessa klyftor och skapa allt större ojämlikhet i bostadsförhållanden och levnadsstandard.

Samtidigt visar undersökningar att otryggheten är högre i dessa områden, med lägre tilltro till rättsväsendet och en större andel av invånarna som känner sig otrygga. Bostadspolitiken har en avgörande roll i att bryta denna utveckling genom att öka tillgången till blandade bostadsområden, förbättra bostadsförsörjningen och säkerställa att fler har råd att bo i tryggare och mer integrerade områden.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Andreas Carlson:

 

Vilka konkreta bostadspolitiska åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att minska boendesegregationen och skapa mer jämlika förutsättningar för invånarna i socioekonomiskt utsatta områden?