Fråga 2024/25:144 Privata förvaltare

av Andreas Lennkvist Manriquez (V)

till Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

 

Uppdrag granskning berättade i veckan om en kvinna som försvann för tre år sedan efter att hennes förvaltare ordnat hemlig folkbokföringsadress och flyttat henne 65 mil från hennes hemkommun i Degerfors till Örnsköldsvik. Kvinnan har sedan dess inte fått ha kontakt med sin familj och blivit nekad att ha en mobiltelefon.

Företaget som den aktuelle förvaltaren arbetar för har även varit förvaltare till en 80-årig man i Örnsköldsvik som också uppmärksammats av SVT. På bristfälligt underlag ställdes mannen under förvaltarskap och fråntogs rätten att bestämma över sitt liv. Ett år senare visade det sig att han aldrig haft behov av förvaltare. Men då hade förvaltaren mot hans vilja redan sålt av stora delar av hans egendom.

I välfärdssamhället är systemet med gode män och förvaltare en viktig komponent. När någon inte kan sköta sina egna affärer ska hen få hjälp med det. För att detta ska fungera behövs en hög rättssäkerhet. Det finns dock uppenbara brister i rättssäkerheten i dagens system.

Vänsterpartiet anser bland annat att för att stärka rättssäkerheten för såväl huvudman som förvaltare bör kommunerna inom sin organisation helt svara för god man eller förvaltarskapet. Utvecklingen med privata företag som har som syfte att försörja sig enbart på förvaltarskapet är oroande.

Mot denna bakgrund vill jag fråga justitieminister Gunnar Strömmer:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder med anledning av det som framkom i Uppdrag granskning?