av Markus Selin (S)
till Statsrådet Carl-Oskar Bohlin (M)
Sverige har sedan 2005 framgångsrikt lett den internationella kommittén ISO/TC 292 Security and Resilience, som ansvarar för att utveckla standarder och riktlinjer inom samhällssäkerhet och resiliens. Genom Svenska institutet för standarder (SIS) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har Sverige haft en unik möjlighet att påverka och sätta agendan för internationella standarder som omfattar allt från riskhantering och krisberedskap till skydd av kritisk infrastruktur och samverkan i krissituationer.
Denna ledarroll har finansierats gemensamt av MSB och SIS. MSB har dock aviserat att de från och med 2024 drar in sin finansiering och avsäger sig ordförandeskapet för kommittén. Innevarande år har en tillfällig lösning funnits på plats gällande ordförandeskapet genom MSB, men finansiering har saknats. Från och med 2025 finns varken ordförande eller finansiering för sekretariatet. Uppsägningstiden för ett ISO-sekretariat är ett år och utan någon lösning för ledarskapet av sekretariatet riskerar Sveriges agerande att uppfattas som både oprofessionellt och ostrategiskt.
Om Sverige förlorar ledarskapet för ISO/TC 292 skulle detta innebära att vi ger upp en strategiskt viktig position inom samhällssäkerhet, särskilt i ljuset av att länder som Ryssland och Kina har visat ökat intresse för att ta över sekretariatet. Detta riskerar att förskjuta standardiseringens inriktning bort från de värderingar som Sverige och Europa står för.
Utifrån det geopolitiska läget och med tanke på Sveriges ambitioner att stärka sig inom standardisering och samhällssäkerhet är det avgörande att vi behåller denna ledarroll. Ett fortsatt svenskt engagemang skulle bidra till ett gynnsamt ledarskap och en stark plattform för Sverige att hantera globala utmaningar. Standardisering är ett kraftfullt verktyg för att främja internationellt samarbete och internationell koordinering. Genom att proaktivt förebygga risker och minska konsekvenserna av krissituationer kan standardisering bidra till att minimera risker vid naturkatastrofer, säkerställa livsmedelsförsörjning i kris och hantera klimatrelaterade utmaningar.
Vad jag förstår har SIS vid upprepade tillfällen de senaste åren försökt att få till en dialog med såväl olika departement som myndigheter för att få tillstånd en lösning.
Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Carl-Oskar Bohlin:
Vad avser statsrådet att göra för att säkerställa att Sverige kan behålla sitt ledarskap och sin finansiering av ISO/TC 292, och vilka åtgärder överväger regeringen för att identifiera en svensk aktör som kan axla ordförandeskapet från 2025 och säkra finansieringen för sekretariatet?