av Olle Thorell (S)
till Statsrådet Benjamin Dousa (M)
Sedan 1970-talet har Sverige konsekvent överträffat FN:s rekommendation om att avsätta minst 0,7 procent av BNI till internationellt bistånd, och vår ambition har under lång tid varit att avsätta hela 1 procent av BNI. Detta har inte bara varit en symbol för vårt globala ansvarstagande, utan också en fråga om moral och solidaritet med de mest utsatta i världen. Sveriges roll som ledande biståndsgivare har varit en central del av vår utrikespolitik och ett starkt varumärke internationellt.
Med den nuvarande regeringen ser vi dock en tydlig förändring. Genom budgetnedskärningar riskerar vi för första gången på flera decennier att falla under 0,7-procentsgränsen, vilket skulle innebära att Sverige inte längre lever upp till det ansvar vi tagit på oss gentemot världen. FN:s rekommendation om 0,7 procent är internationellt sett en slags moralisk gräns, en miniminivå för vad länder bör bidra med för att möta globala utmaningar som fattigdom och klimatförändringar.
Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Benjamin Dousa:
Avser statsrådet att ta några initiativ för att säkerställa att Sverige följer FN:s rekommendation om 0,7 procent av BNI till bistånd, eller anser regeringen att det går att sänka biståndsnivån ytterligare?