av Malin Östh (V)
till Statsrådet Andreas Carlson (KD)
Längs med det statliga vägnätet fanns i våras (februari 2025) 158 kontrollplatser; 20 av dessa är kontrollplats klass 1, vilket betyder att ytan är fullstor, 32 kontrollplatser är klass 2 och har en medelstor yta och övriga 106 kontrollplatser är klass 3, med en mindre yta.
Kontrollplatser finns för fordonskontroller. Kontrollerna utförs av polisen, medan infrastrukturen som kopplar till kontrollstationerna är Trafikverkets ansvar. Antalet kontrollplatser har minskat de senaste åren, vilket försvårar polisens möjlighet att kontrollera yrkestrafiken. Sveriges Åkeriföretag delar polisens bild av att antalet kontrollplatser är för få.
För åkeriföretagen fyller kontrollplatserna också en annan viktig funktion som en av få platser där chaufförer med längre fordon kan parkera på ett säkert sätt, ta en paus och gå på toaletten.
I maj månad rapporterade Sveriges Radio att tre kontrollplatser i Värmland förses med bommar. Beslutet har mött skarp kritik av Transportarbetareförbundet och drabbade förare, som beskriver hur det gör det svårare att hitta en lämplig, säker plats för vila och toalettbesök under arbetsdagen – något som särskilt drabbar kvinnliga förare, som ges färre möjligheter att byta mensskydd på ett hygieniskt och säkert sätt utefter Sveriges vägar. Frågan har därmed också en jämställdhetsaspekt.
Trafikverket, som tagit beslutet att förse de tre kontrollplatserna med bommar förklarar sitt beslut med att ”polisens arbete behöver prioriteras”. Reaktionen från polisen har dock inte varit odelat positiv. En värmländsk trafikpolis varnar, i en intervju med Sveriges Radio 28 maj, för att det kan påverka trafiksäkerheten negativt och medföra en ökad olycksrisk när större fordon, i brist på lämpligare ytor, tvingas stanna i vägrenen eller på mindre parkeringsfickor.
Trafikverket har, efter den kritik som framförts, gjort tydligt att de inte har några planer på att vare sig öppna upp eller ersätta stängda kontrollplatser. Det betyder att man står med en situation som inte bara innebär en kraftigt försämrad arbetsmiljö för de förare som drabbas utan också med en trafiksäkerhetsrisk.
Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Andreas Carlson:
Hur avser statsrådet att agera för att åtgärda den ökade olycksrisk som kan föreligga med anledning av de stängda kontrollplatserna?