Fråga 2024/25:1240 Flygpassagerares rätt till ersättning vid strejk

av Kadir Kasirga (S)

till Statsrådet Erik Slottner (KD)

 

EU:s transportministrar enades nyligen om en förhandlingsposition kring revideringen av förordningen om flygpassagerares rättigheter. Förslaget innebär flera risker för kraftiga försämringar i resenärernas möjlighet till ersättning vid förseningar och inställda flyg.

Enligt förslaget höjs gränsen för ersättning från tre till fyra timmars försening för flygningar inom EU och upp till 3 500 kilometer. För längre flyg föreslås ersättning utgå först vid sex timmars försening. Det skulle innebära att många resenärer som i dag har rätt till kompensation helt förlorar den rätten.

Samtidigt föreslås att fler situationer ska räknas som extraordinära omständigheter, det vill säga händelser där flygbolag inte behöver betala ersättning. Detta omfattar bland annat sjukdom hos besättning, tekniska fel orsakade av tredje part på marken, skador på däck samt strejker inom flygbolaget, om dessa strejker bedöms bero på krav utanför bolagets kontroll. Det är ett avsteg från dagens rättspraxis, där flygbolag i högre grad förväntas ta ansvar för händelser inom den egna organisationen.

Regeringen skriver i sin ståndpunkt att man motsätter sig försämrade ersättningsvillkor och vill behålla tre­timmarsgränsen, men endast för flygningar inom EU och på kortare distanser. Regeringen uttrycker också att man ser positivt på att reglerna om extraordinära omständigheter har “tydliggjorts” men kommenterar inte att detta i praktiken kan innebära att rätten till ersättning riskerar att urholkas för många passagerare.

För oss socialdemokrater är det avgörande att resenärernas rättigheter inte försvagas. Vi anser att flygbolag fortsatt ska vara ersättningsskyldiga även vid strejk inom det egna bolaget, i enlighet med nuvarande EU-praxis. Det får inte bli enklare för bolagen att undvika ansvar genom utökade undantagsregler.

Mot denna bakgrund vill jag ställa följande fråga till statsrådet Erik Slottner:

 

Avser statsrådet att i de fortsatta EU-förhandlingarna tydligt motsätta sig en utvidgning av begreppet extraordinära omständigheter, som riskerar att urholka resenärernas rätt till ersättning, samt att verka mot höjningen av tidsgränserna för kompensation vid förseningar?