Fråga 2024/25:1238 Kommunalförbundens roll i höjd beredskap

av Lena Johansson (S)

till Statsrådet Carl-Oskar Bohlin (M)

 

Vid höjd beredskap får kommunerna en avgörande roll i att säkerställa samhällsviktig verksamhet. I många fall sker detta arbete genom kommunalförbund, till exempel inom räddningstjänst, vattenförsörjning, it-drift och avfallshantering – funktioner som är centrala för det civila försvaret.

I dagsläget är det dock oklart hur kommunalförbundens roll regleras vid höjd beredskap. Det finns exempelvis begränsad vägledning kring ansvarsfördelning mellan kommunalförbund och deras medlemskommuner vad gäller krigsorganisation, krigsplacering av personal och beslut vid förfogandelagstiftning. Flera kommuner vittnar också om att statlig styrning, tillsyn och övningsverksamhet tenderar att rikta sig till kommuner men att kommunalförbund ofta hamnar i skymundan. Detta riskerar att skapa rättsosäkerhet och skillnader i beredskapsförmåga mellan olika delar av landet.

MSB har i flera rapporter lyft behovet av att tydliggöra och utveckla de kommunala samverkansformerna inom totalförsvaret. Trots det saknas fortfarande nationella riktlinjer för hur kommunalförbund ska organiseras och samordnas i kris och krig. I en tid där Sveriges säkerhetspolitiska läge är allvarligt är det viktigt att samtliga delar av samhällsstrukturen omfattas av totalförsvarsplaneringen.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Carl-Oskar Bohlin:

 

Hur avser statsrådet att, inom sitt ansvarsområde, tydliggöra kommunalförbundens roll i höjd beredskap och säkerställa att dessa får del av statlig vägledning, tillsyn och resurser för att kunna fullgöra sitt uppdrag inom det civila försvaret?