Fråga 2024/25:1228 Attacker mot nödhjälp i Gaza

av Lotta Johnsson Fornarve (V)

till Statsrådet Benjamin Dousa (M)

 

De senaste dagarna har vi nåtts av rapporter om hur människor dödas och skadas i samband med att israeliska styrkor öppnat eld i närheten av distributionsplatser för nödhjälp i Gaza. Människor som sökt sig till platserna för att lindra svälten har mötts med kulor, och vittnen beskriver beskjutning från alla riktningar (AP den 2 juni 2025). Söndagen den 1 juni dödades drygt 30 palestinier och över 170 skadades på väg mot ett hjälpcenter i Rafah, och bara två dagar senare sköts ytterligare 24 personer ihjäl. Israel har förnekat den första beskjutningen men medgett att man avfyrat skott under tisdagsmorgonen.

UNRWA är det FN-organ som sedan 1949 har mandat att tillhandahålla skydd och assistans för palestinska flyktingar i hela regionen. Organisationen är den i särklass viktigaste aktören för humanitär hjälp i Gaza och är helt avgörande för andra hjälporganisationer. Det märks nu mycket tydligt.

Sveriges regering har avslutat allt stöd till UNRWA. Detta trots att återkommande rapporter och granskningar konstaterar att organisationen fungerar väl och är en förutsättning för ett effektivt humanitärt bistånd i Gaza. Inget annat EU-land har gjort samma bedömning och avslutat allt stöd omedelbart. Bara USA har agerat likadant. Inte ens den nödhjälpsappell som har gått ut från UNRWA besvaras av Sverige.

Israel tillåter att en bråkdel av den nödhjälp som behövs släpps in i Gaza. Pascale Coissard, Läkare Utan Gränsers akutkoordinator i Khan Yunis, beskriver hur endast ”en löjligt otillräcklig mängd hjälp” tillåts passera gränsen. Den otillräckliga nödhjälpen förmedlas nu av den kontroversiella amerikanska organisationen Gaza Humanitarian Foundation. Organisationen är nystartad och saknar nödvändig erfarenhet. Den tidigare chefen Jake Wood hoppade nyligen av eftersom han menade att organisationens plan gick stick i stäv med principer om ”mänsklighet, neutralitet, opartiskhet och oberoende”.

Utrikesministern har upprepade gånger försvarat det svenska beslutet att upphöra med stöd till UNRWA. Det är för mig obegripligt hur man kan överge en fungerande, effektiv och väletablerad struktur för bistånd i ett så kritiskt läge som Gazaborna befinner sig i.

Min fråga till statsrådet Benjamin Dousa därför:

 

Vilka initiativ avser statsrådet att ta för att sätta press på Israel och andra aktörer för att säkra att nödhjälpen i Gaza kan distribueras på ett säkert sätt?