Fråga 2024/25:1226 Ökad kvalitet på framtidens sexualundervisning

av Camilla Hansén (MP)

till Statsrådet Lotta Edholm (L)

 

Skolinspektionen har granskat undervisningen om sexualitet, samtycke och relationer och konstaterar att kvaliteten behöver bli bättre. Granskningen visar bland annat att eleverna får undervisning som inte är tillräckligt nära deras vardag och att de sällan möter fördjupad undervisning om hedersvåld och förtryck. Skolinspektionen ser att undervisningen riskerar att bli ytlig när det inte tas ett helhetsgrepp och att elever på mansdominerade program riskerar att få begränsad undervisning.

Skolinspektionen ser också att lärarna upplever osäkerhet när de ska undervisa om känsliga frågor, vilket stämmer överens med en undersökning som RFSU genomfört med Göteborgs universitet. Den visar att lärarutbildarna också angav att sexualitet är ett område de undervisar lite om och som de anser är svårt att undervisa om. Hela 70 procent av lärarstudenterna vill ha mer kunskap om ungas sexualitet.

Regeringen har två utredningar på sitt bord som berör undervisningen i sexualitet, samtycke och relationer. Det är dels lärarutbildningsutredningen, dels läroplansutredningen.

Vad gäller lärarutbildningen föreslås att examensmålet “visa förmåga att kommunicera och reflektera kring frågor som rör identitet, sexualitet och relationer” som infördes 2022 tas bort.

Samtidigt föreslås i regeringens utredning om läroplaner att skrivningar om sexualitet, samtycke och relationer tas bort helt och att rektorns ansvar för kunskapsområdet sexualitet, samtycke och relationer samt om samordning av olika ämnesområden tas bort.

Runt om i världen hotas kvinnors och flickors sexuella och reproduktiva hälsa, och i Sverige beskriver många unga att de utsätts för sexuella handlingar utan samtycke. I Europa förbjuds prideparader, och mångfaldsarbete monteras ned. Frågor om mänskliga rättigheter och ickediskriminering tappar mark. Det är svårt att se varför det nu är dags att försvaga utbildning om identitet, sexualitet och relationer för lärare och osynliggöra vikten av kunskap om och ansvar för sexualitet, samtycke och relationer i skolan genom att inte tydligt använda begrepp som sexuell läggning och könsidentitet i läroplanens inledning.

Min fråga till statsrådet Lotta Edholm är därför:

 

Vilka åtgärder kommer statsrådet, inom sitt ansvarsområde, att vidta för att komma till rätta med de brister Skolinspektionen finner vad gäller undervisning om sexualitet, samtycke och relationer redan nu, samt i relation till de förslag om strykningar som föreslås i aktuella utredningar?